Software-ontwikkelaar krijgt gratis hoorcollege

Non-profit organisatie Devnology organiseert vier gratis hoorcolleges voor software-ontwikkelaars. Op dinsdag 3 mei 2011 geeft hoogleraar Paul Klint van de Universiteit van Amsterdam (UvA) het startschot met een introductiecollege over software-evolutie. In juni, oktober en november volgen nog drie hoorcolleges.

Het eerste hoorcollege staat in het teken van software-evolutie en wordt gegeven door hoogleraar Paul Klint van de Universiteit van Amsterdam (UvA). 'De hoeveelheid software op onze planeet is de afgelopen decennia explosief toegenomen en deze gigantische berg aan code blijft alsmaar groeien', meldt het programma. 'Als softwarespecialisten krijgen we steeds vaker te maken met het integreren van bestaande software-oplossingen en onderhouden van legacy-systemen. Het vak software-evolutie zoekt naar oplossingen om deze groeiende berg onder controle te krijgen en te behouden.'

Devnology

Sinds haar oprichting op 1 april 2009 organiseert Devnology elke maand één bijeenkomst, voor een kleine groep ontwikkelaars. De bijeenkomsten zijn zo interactief mogelijk: 'Zo organiseren we aanstaande woensdag een bijeenkomst voor twintig personen over de oer-game PONG. We gaan dat spel allemaal programmeren in onze eigen taal. Halverwege wisselen we van laptop.' Deze werkwijze biedt volgens Timmerman de mogelijkheid om 'over de schutting van een ander platform te kijken', vertelt secretaris Arne Timmerman.

Devnology is platform-onafhankelijk. 'We hadden de indruk dat er behoefte bestond aan een vereniging die zich richt op álle software-ontwikkelaars', vertelt de secretaris. Timmerman vervolgt:  'Bestaande verenigingen richten zich meestal op één platform. Die focus kleurt ook de inhoud van de events. Neem de DevDays, die zijn op zich heel interessant, maar gaan uiteindelijk toch over de producten van Microsoft.'

Devnology richt zich juist liever op concepten en probeert aansluiting te vinden bij de wetenschap. Dat geldt ook voor de komende collegereeks. 'Een groot aantal onderzoeksgroepen in Nederland houdt zich bezig met onderzoek naar de conceptuele pijlers van het vakgebied', meldt de organisatie op haar website. 'Uit dit onderzoek komt vaak kennis voort die juist zo belangrijk is bij de moderne problematiek op het gebied van bijvoorbeeld parallellisme, algoritmiek of architectuur.' Ieder college wordt afgesloten met een uitgebreide discussie met de docent, volgens het Fishbowl-principe.

Vijfhonderd leden

De organisatie telt inmiddels vijfhonderd leden. Die betalen geen contributie. Kosten voor onder meer promotie, de website en podcasts worden gedekt met giften van sponsoren. Die sponsoren krijgen een vermelding op de website. In het geval van 'locatiesponsors' krijgen ze de gelegenheid om een vijf-minuten-durend introductiepraatje te houden. Gastsprekers zoals Paul Klint verlenen hun medewerking gratis.

Aan de hoorcollege-reeks kunnen veertig ontwikkelaars meedoen. Dat kan nog een probleem worden, want tot nu toe heeft Devnology al 35 aanmeldingen binnen. De organisatie overweegt dan ook het aantal deelnemers te verhogen. De locatie-sponsor moet dan nog wel 'lief worden aangekeken', want die moet alle aanwezige monden voeden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-04T11:59:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.