E-cultuurprojecten krijgen onderscheiding

Award

Virtueel Platform bekroont ruim vijftig Nederlandse kunstenaars, culturele instellingen en bedrijven met een Best Practice rozet. Ze krijgen die prijs op lintjesdag uitgerijkt voor hun vernieuwende digitale kunstprojecten.

Eén van de winnaars is IkPod. Dat is een iPod met een chiplezer en een nieuwe behuizing, die door Mediamatic is ontwikkeld. De ikPod koppelt een object dat met een RFID-chip getagged is aan gegevens die online beschikbaar zijn. Tot nu toe is de ikPod toegepast bij twee digitale monumenten, waaronder de Hollandsche Schouwburg.

Ook TNT Post en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) ontvangen een rozet, voor ‘Stad van Nederland'. Dat is een postzegelreeks, die gebruik maakt van augmented reality (AR). Bij augmented reality wordt de realiteit verrijkt met virtuele beelden en ontstaat een gecombineerd beeld. Op de zegels staan vijf nog niet gerealiseerde gebouwen die in 3D zichtbaar worden wanneer ze voor een webcam worden gehouden. Daarvoor is speciale software nodig, die kan worden gedownload vanaf www.toekomstinbeweging.nl/. De zegels zijn bedacht en ontworpen door het Nederlandse reclamebureau Gummo. Het Haagse DPI Animation House verzorgde de AR-techniek.

'Wow-factor'

'Bij goede e-cultuurprojecten gaat het niet alleen om technologie, maar vooral over de inzet ervan om verhalen en ervaringen met het publiek te delen en om meer mensen te bereiken', zegt directeur Floor van Spaendonck van Virtueel Platform. Ze vervolgt: 'De geselecteerde projecten beschikken stuk voor stuk over een 'wow'-factor, omdat het project enorm interactief of participatief is,  technologisch innovatief of tot stand kwam in een bijzondere samenwerking.  zegt directeur Floor van Spaendonck van Virtueel Platform.

Virtueel Platform is een instituut dat digitale cultuur in binnen- en buitenland wil stimuleren, onder meer door afnemers en makers van goede initiatieven op het gebied van digitale cultuur bij elkaar te brengen. Het platform wil op lintjesdag  de meest innovatieve en inspirerende nieuwe media producten uit kunst, cultuur en maatschappij eren met een Best Practice rozet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-29T11:51:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.