'Kosten minder centraal in keuze open source'

Open source software (oss) wordt niet meer uitsluitend aangeschaft om kosten te besparen. Tegenwoordig wordt open source steeds vaker door bedrijven gebruikt om niet afhankelijk te zijn van grote it-leveranciers. Die bevindingen staan in het ‘Future of Open Source Survey' dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau The 451 Group.

Daaruit blijkt dat bedrijven steeds meer vertrouwen hebben in het aanschaffen van open source oplossingen in plaats van software met een gesloten broncode van grote it-leveranciers. Open source wordt niet meer ten behoeve van experimenten voor nieuwe it-projecten gebruikt, maar is steeds vaker een onderdeel binnen een it-oplossing, aldus het onderzoek.

SaaS, Cloud, Big Data, Mobility

95 procent van de respondenten zegt dat ze open source gebruiken om ‘vendor lock-in' van it-leveranciers en clouddienstverleners te voorkomen. Voorheen werd open source vooral aangeschaft vanwege flexibiliteit en kostenvoordelen.

Volgens het onderzoek wordt de adoptie van open source aangemoedigd, doordat overheden deze technologie steeds vaker ondersteunen. Verder blijkt uit het onderzoek dat open-source steeds vaker wordt ingezet bij Software-as-a-Service (SaaS), cloud computing, het verwerken van grote hoeveelheden data ('big data') en mobiele projecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-01T11:30:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.