20.000 euro budget om idee te verwezenlijken

Hollandse Waterlinie zoekt beste ICT-plan

Om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te onderhouden is het gelijknamige projectbureau een prijsvraag voor ict'ers gestart. De waterlinie bestaat uit forten en kastelen en is twee eeuwen oud. Ict'ers die een goed idee hebben dat bijdraagt aan de beleving van de waterlinie kunnen aan de prijsvraag meedoen. Opmerkelijk, want het is juist door technologie gekomen dat de waterlinie zijn verdedigingsfunctie verloor. De ict'er die wint, mag zijn of haar idee in werkelijkheid maken. De te winnen prijs is een bedrag van twintigduizend euro.

Vanuit Europa is er subsidie verleend om kennis uit te wisselen over het beheer van cultureel erfgoed. Hier doen Duitsland, Engeland, België en Nederland mee. Nederland heeft ervoor gekozen te onderzoeken hoe je een informatievoorziening kunt opzetten om cultureel erfgoed tot bloei te brengen. De prijsvraag is dan ook vooral bedoeld om te laten zien hoe je ict als instrument kunt gebruiken om cultureel erfgoed bij bezoekers op de kaart te zetten.

Patrick Laenen van Vellekoop & Meesters is ict-verantwoordelijk bij het projectbureau en begeleidt het project. 'Ict'ers kunnen van alles bedenken; iPhone-apps, games, eBooks... Bijvoorbeeld een toepassing waarmee mensen op hun iPhone iets intoetsen en daarmee in een maquette sluisjes open en dicht zetten. Of een game waarin een stukje geschiedenis van de linie wordt nagespeeld. Veel Nederlanders kennen de waterlinie niet en wij hopen dat er een ict'er opstaat die iets speels en innovatiefs bedenkt om bezoekers op een andere manier kennis te laten maken met de waterlinie.'

Verdedigingsfunctie verloren

Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie is een programmaorganisatie die de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij de Biesbosch als cultureel erfgoed wil behouden. Die waterlinie bestaat uit forten en kastelen zoals het Muiderslot, maar ook delen die in Nederland onder water kwamen te staan als verdediging tegen invallen van buitenaf. Inmiddels is het geen verdedigingslinie meer, maar draagt de 85 kilometer lange beschermkraag vooral bij aan cultuurhistorische geschiedenis, toerisme en natuur.

De verdedigingsfunctie van de linie ging verloren door de ontwikkeling van aanvalstechnieken en technologieën, maar desondanks zoekt het projectbureau toch een ict'er om te helpen met een goed plan. Laenen: 'De toepassingen moeten bijdragen aan de beleving van de waterlinie door zowel het nationale als internationale publiek. Het idee erachter is dat het publiek meer gevoel krijgt bij de waterlinie en ook meer wil gaan doen in dat gebied. Het gaat per slot van rekening om een stuk nationale trots, cultuurhistorisch erfgoed en mooie stukken natuur. Ik denk dat zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de deelnemers daar baat bij hebben.'

Twintigduizend euro

Op 26 september 2011, tijdens de fortenmaand, wordt op de dag van ondernemers een winnaar gekozen van de ict-prijsvraag. Uit alle inzendingen worden de vijf beste deelnemers gekozen en op die dag presenteren zij hun plannen op een van de forten aan de waterlinie, Fort aan de Klop. De winnaar ontvangt geen twintigduizend euro cash, maar wint de opdracht om het idee te verwezenlijken tot een waardig product, een opdracht ter waarde van twintigduizend euro. Er hangt echter ook een deadline aan vast. De ict-tool dient uiterlijk april 2012 inzetbaar te zijn.

Deze prijsvraag is niet alleen voor jonge ondernemers. Ook studenten, ict'ers in loondienst en oudere ict'ers met een eigen bedrijf worden door het projectbureau uitgedaagd met een goed idee op de proppen te komen. Laenen: 'We laten de producten volledig aan de innovativiteit van de inzenders over. Er moet wel een ict-component in zitten. Ik verwacht ideeën rondom games en het ontsluiten van kennis. Maar dat is het leuke: het maakt niet uit wat ik voor ideeën heb, het gaat om de ideeën van de inzenders.'

Vakjury

Op dit moment wordt de vakjury samengesteld. Inzendingen worden beoordeeld op effect, haalbaarheid, kosten, eenvoud en innovativiteit. De ideeënwedstrijd is vanaf 25 juli 2011 geopend. Inzendingen kunnen tot en met 19 augustus 2011 worden ingediend via www.hollandsewaterlinie.nl/prijsvraag.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-25T16:49:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.