AMC-arts mag OK niet in zonder PC-training

Het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) zet serious gaming in om chirurgen-in-opleiding de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Artsen moeten voor ze de OK voor het echte werk betreden, eerst een training op Simendo voltooien. Simendo is een simulatieprogramma op de pc, waarbij artsen leren omgaan met laparoscopische gereedschappen. Laparoscopie richt zich op de buikholte. Met Simendo kunnen kijkoperaties worden geoefend.

De simulatiegame kan worden behaald door een goede score te neer te zetten. Er wordt niet alleen gemeten hoe snel de chirurg-in-opleiding de ingreep verricht, maar ook hoe nauwkeurig dit wordt gedaan en of er geen fouten of onderbrekingen zijn in de virtuele operatie.

Het bedrijf Simendo uit Rotterdam bedacht de software en maakte daarnaast de apparaten die lijken op laproscopische gereedschappen en precies meten wat de arts ermee doet. Er is dus geen aparte simulatiecomputer nodig, maar gewoon een op Windows-draaiende pc met usb-poorten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb hier in het verleden ook mee getraind. Viel zwaar tegen. De instrumenten lijken niet eens op echte chirurgische gereedschap. De oefeningen waren ook veel te simpel. Geen aanrader en snel op uitgekeken. Tegenwoordig trainen we met een andere simulator, LAP-X van epona medical (made in Nederland!!), die is wel heel erg tof. Deze maakt gebruik van echte instrumenten en gaat ook door een echte incissiepunt naar binnen, zoals dat ook tijdens de echte operaties gebeurt. Verder was de software zeer uitgebreid! Een aanrader.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-15T08:07:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.