Impasse softwarepatenten duurt voort

Het 'laatste gesprek' tussen Economische Zaken en degenen die pleiten voor strengere regels voor softwareoctrooien heeft weinig opgeleverd.

Dat bleek begin deze week in Den Haag, na afloop van de besloten bijeenkomst. Zo'n dertig vertegenwoordigers van bedrijven, wetenschappers en lobbyisten namen deel aan de vergadering, georganiseerd door staatssecretaris Karien van Gennip. "De inzet was nog eens goed naar elkaar te luisteren", aldus een woordvoerder van het ministerie.
 
Multinationals pleiten voor versimpeling van de regels voor (software)patenten. Afgelopen mei stemden tien van de 25 lidstaten in met een voorstel van de Europese Commissie om deze regels te versoepelen. Dat akkoord wordt begin december opnieuw besproken door de Europese ministers.
 
De afgelopen maanden keerden echter de parlementen van Nederland, Duistland en Polen zich tegen de Economie-ministers. De parlementen willen dat de ministers de regels voor softwareoctrooien strenger maken. Krijgen de critici de overhand, dan achten sommige analisten het mogelijk dat de Commissie het voorstel intrekt.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T11:08:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.