'Standaard voor kassakoppeling is doorbraak'

Leveranciers van kassasystemen en betaalterminals zijn een technische standaard overeengekomen voor koppeling van die apparatuur. Die protocollen zijn gebaseerd op het EPAS Retailer Protocol voor interoperabiliteit tussen betaalsystemen. De verwachting is dat in 2011 kassasystemen en betaalautomaten op de markt komen die met de nieuwe standaard kassakoppeling werken. Betrokkenen spreken van een doorbraak.

Doordat die standaard tot nu toe ontbrak, is een kassasysteem alleen te koppelen met een beperkt aantal apparaten voor pin- en chipbetalingen (betaalautomaten). De keuzevrijheid voor winkeliers is beperkt en kan ondernemers op kosten jagen. De technische standaard moet daar een einde aan maken.

Tijdens een bijeenkomst op 6 september 2011 is de standaard gepresenteerd met een demonstratie van een koppeling tussen kassa's en betaalterminals die voorheen niet samenwerkten. Volgens Theo Hendriksen, voorzitter van Stichting Betaal Collectief, een samenwerking tussen kassaleveranciers, is het 'een uniek moment' voor een bedrijfstak die tot voor kort weinig samenwerkte.

De ontwikkeling van de standaard is in gang gezet door belangenorganisatie Currence, dat zich richt op marktwerking en beveiliging van het betaalverkeer in Nederland. Het gaat om de betaalmogelijkheden pin, chipknip, acceptgiro, incasso, machtigen en iDeal.

Aantal kassakoppelingen stijgt

Bij de totstandkoming van de kassakoppeling zijn ondere andere de betaalautomaat-leveranciers Ingenico, Atos en CCV betrokken. Stichting Betaal Collectief (SBC) bestaat uit afgevaardigden van de kassaleveranciers van Centric, Fujitsu, Simac, Torex en Toshiba.

Volgens Currence heeft ruim een derde van de winkels in Nederland een koppeling tussen het kassasysteem en de betaalautomaat. In de supermarktbranche, bij grootwinkel-bedrijven en franchisebedrijven is zo'n systeem gemeengoed, maar ook kleinere winkels kijken uit naar een koppeling. Dat biedt voordelen voor de administratie en kan tijdswinst opleveren bij de administratie van verkoop- en transactiegegevens.

140 kassaleveranciers

Retailers verwachten dat de prijzen voor kassa's zullen dalen. Er is echter nog een wereld te winnen. Volgens SBC telt Nederland ongeveer 140 verschillende leveranciers van kassasystemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een werkelijke doorbraak in betalingsystemen zou mobiel betalen zijn. Een universeel betalingssysteem in de Cloud voor mobiele bestel- en afreken systemen zoals iPos systemen.

Het zal ondertussen tijd worden ook! Concurrentie is leuk, marktwerking ook, maar samenwerking is natuurlijk voor iedereen veel beter.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-07T14:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.