CZ stelt twee ton beschikbaar voor ICT-gaming

Ziekenhuis verpleegster zorg

Zorgverzekeraar CZ heeft ict-prijsvraag 'The Future of Health Award' uitgeroepen voor serious gaming in de medische wereld. Wie het beste idee heeft om via games artsen, verpleegkundigen of therapeuten te trainen in beroepsspecifieke vaardigheden, wint tweehonderdduizend euro. De vraag die de game moet beantwoorden is: 'hoe kun je met games de zorg betaalbaar maken en verbeteren?'. Tijdens de Games for Health Europe-conferentie op 24 en 25 oktober 2011 kunnen gameontwikkelaars, maar ook zorgprofessionals en studenten, hun ideeën opperen. Het budget van CZ is om de game daadwerkelijk te realiseren.

De prijsvraag wordt georganiseerd door CZ, TEDxMaastricht en Games for Health Europe. Iedereen kan meedoen en kan zijn of haar idee in vijf minuten presenteren tijdens het Games for Health Europe-congres. De winnaar wordt niet direct bekendgemaakt. Tijdens het congres worden er door een internationale jury vijf ideeën geselecteerd die het tijdens de finale bij TEDxMaastricht op 2 april 2012 nogmaals tegen elkaar op moeten nemen.

AMC en UMC

Behalve games voor zorgaanbieders, kan er ook gedacht worden aan games voor patiënten. Denk hierbij aan een educatieve game om obesitas te voorkomen of een game om cliënten in de geestelijke gezondheidszorg te behandelen voor een post traumatische stressstoornis.

Het is geen makkelijke klus om een origineel idee te bedenken, want serious gaming wordt al veel gebruikt binnen de zorg. Zo heeft het AMC een gereedschap genaamd Simendo, waarmee artsen laparoscopische operaties trainen, voordat ze de OK mogen betreden. Het UMC won in september 2011 een prijs met hun serious game Air Medic Sky One, waarbij jonge artsen in een virtueel rampgebied worden gedropt om gewonde mensen van de juiste, medische zorg te voorzien. Volgens onderzoeksbureau Idate zal de markt voor serieous games in de zorg alleen dit jaar al groeien met 47 procent. Zij denken dat er wereldwijd 15 miljard euro in 2015 omgaat in deze markt.

Inschrijven voor de Future of Health Award kan tot en met 23 oktober 2011 op www.gamesforhealtheurope.org.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-04T13:06:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.