Groenen vragen herstart softwarepatentwet

De Groenen in het Europees Parlement roepen de ministers van Landbouw en Visserij op zich vandaag niet uit te spreken over de ontwerpwet voor softwarepatenten.

Staatssecretaris Karien van Gennip voor Economische Zaken zette het als hamerstuk op de agenda van de Landbouwministers. De ontwerpwet is omstreden. EZ is voor, net als enkele grote bedrijven. Het Nederlands parlement is tegen, gesteund door veelal kleine softwareontwikkelbedrijven.

De Tweede Kamer dwong Van Gennip een brief bij te voegen, waarin Nederland verklaart het inhoudelijk niet eens te zijn met de strekking van de ontwerpwet. Eind vorige week bleek dat de linkse partijen niet tevreden zijn over die verklaring. Om opnieuw in actie te komen, hadden PvdA, Groen Links en SP steun nodig van onder meer CDA of D66.

De verdeelheid in Nederland lijkt sterk op die in Polen en Duitsland. Ook daar vinden de parlementen de wet niet streng genoeg voor onzinnige softwarepatenten. De regeringen van deze landen lijken gevoeliger voor hen die stellen dat het verkrijgen van softwareoctrooien in Europa nu eindelijk eens goed geregeld moet worden.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-21T10:59:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.