Van den Ende & Deitmers investeert in Pictura

Van den Ende & Deitmers neemt een belang van 45 procent in Pictura, een ict-bedrijf uit Heiloo op het gebied van digitalisering, beheer en publicatie van cultureel erfgoed. Met het extra kapitaal wil Pictura uitbreiden in het buitenland door overnames, deelnames en samenwerkingen. Bij het bedrijf, met een winstgevende omzet van vijf miljoen euro, werken vijftig mensen.

De extra financiële middelen zullen met name worden ingezet voor de internationale expansie van Pictura. Het door Onno Zaman opgerichte bedrijf helpt de erfgoedsector (archieven, musea, bibliotheken, et cetera.) met het digitaal ontsluiten van collecties middels beeldbanken en websites. Verder biedt Pictura het softwaresysteem Memorix Maior aan voor het beheer van digitale collecties.

Pictura verzorgt voor onder andere het Nationaal Archief, het Stads Archief Amsterdam, het archief van de World Press Photo, het Instituut voor Beeld en Geluid, het Van Gogh Museum en het Teylers Museum de digitalisering van hun collecties. 

Overnames

Pictura verwacht in Europa een grote vraag naar hulpmiddelen om cultureel erfgoed te digitaliseren. Het bedrijf stelt dat in Nederland, dat als voorloper bekend staat, pas 8 procent van het erfgoed gedigitaliseerd en online toegankelijk is gemaakt via Europeana, de portaalsite voor cultureel erfgoed in Europa. Pictura ziet op dit vlak veel groeipotentie liggen. Directeur Zaman en medeaandeelhouder Mark Lindeman besloten dan ook in 2010, met hulp van Deloitte, op zoek te gaan naar een financier die de Europese expansie kan ondersteunen.

De keuze viel uiteindelijk op Van den Ende & Deitmers, het investeringsvehikel van Endemol-oprichter Joop van den Ende en voormalig Endemol-raad van bestuurslid Hubert Deitmers. Van den Ende & Deitmers werd in 2006 opgericht en heeft een fonds ter grootte van 150 miljoen euro. Pictura wil groeien door overnames, deelnames en samenwerkingsverbanden. Het verwacht geen grote acquisities te hoeven doen, behalve in de bibliotheekwereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-18T12:53:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.