Java-community verdeeld over toekomst

Dit artikel delen:
Java Sun Microsystems

Iets meer dan de helft (54 procent) van de Java-ontwikkelaars antwoordt positief op de vraag of zij sinds de overname van Sun Microsystems door Oracle meer vertrouwen hebben in de ontwikkeling van Java. Dat blijkt uit een rondgang van ict-dienstverlener Finalist tijdens J-Fall 2011, een jaarlijks evenement voor kennisdeling onder Java-ontwikkelaars in Nederland, dat begin november plaatsvond.

De beurs werd bezocht door meer dan duizend Java-ontwikkelaars, waarvan er 115 deelnamen aan de survey. Finalist, dat zelf veertig Java-specialisten in dienst heeft, ontwikkelde voor het evenement een mobiele website waar de deelnemers een survey konden invullen over de toekomst van Java. Java blijft volgens een ruime meerderheid (70 procent) de belangrijkste programmeertaal de komende vijf jaar, op ruime achterstand gevolgd door Scala (10 procent) en Javascript/Coffeescript (5 procent). Uit het survey bleek eveneens dat driekwart (75 procent) van de respondenten het besturingsssysteem Google Android verkiest boven Apple iOS.

Java is nog steeds het belangrijkste platform voor solide back-end systemen, zo concludeert Okke van ‘t Verlaat, technisch directeur bij Finalist. 'In een complex ict-landschap biedt Java voordelen als het gaat om integratie en berichtuitwisseling. De programmeertaal zelf echter wordt op haar eigen platform op dit moment voorbijgestreefd door nieuwe initiatieven zoals Scala en Clojure. Finalist juicht deze ontwikkeling toe omdat dit het vastroesten van het Java-platform voorkomt.'

NoSQL

Over het gebruik van niet-relationele databases voor de opslag van gegevens, de zogenoemde NoSQL-databases, lopen de meningen uiteen. De helft van de respondenten meent dat dit de toekomst wordt voor dataopslag. Een even zo groot deel is nog niet overtuigd van het relatief nieuwe principe. ' De respondenten weerspiegelen daarmee de omkeer van Oracle, dat eerst niets zag in NoSQL, maar hier nu toch producten voor ontwikkelt', zegt Okke van ‘t Verlaat. 'Het inzetten van NoSQL kan it-oplossingen drastisch versimpelen. Tevens sluit het goed aan bij de huidige trend om meer en meer gebruik te maken van cloud computing.'

Oracle lijkt overigens serieus werk te maken van het ontwikkelingsplatform Java, dat afkomstig is van het overgenomen Sun. Zo werd afgelopen juli 2011 na vijf jaar een nieuwe update aangekondigd: Java Standard Edition 7.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-18T15:17:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.