Promovendus maakt NS-reisplanner met één zoekveld

Onderzoeker Universiteit Twente bestudeert doorzoekbaarheid databases

Promotie-onderzoeker van de Universiteit Twente, Kien Tjin-Kam-Jet heeft een NS-reisplanner ontwikkeld waarbij maar één zoekveld wordt gebruikt. De software deelt de zoekopdracht op in stukjes en vult deze automatisch in op de zoekvelden van de reisplanner op de NS-website. De software vertaalt bijvoorbeeld de term ‘overmorgen’ naar de daadwerkelijke datum en plaatst deze in het juiste veld. Het systeem kan volgens de universiteit ook geschikt gemaakt worden om andere databases te bevragen.

Voor de huidige reisplanner van de NS moeten meerdere zoekvelden worden ingevuld. Het gaat onder andere om aankomst- en vertrekstation, vertrek- of aankomsttijd en datum. Dat kan eenvoudiger. Met de Treinplanner van Kien Tjin-Kam-Jet hoeft maar één zoekveld ingevuld te worden.

De ontwikkelde applicatie is onderdeel van een promotieonderzoek naar de vraag hoe databases eenvoudiger doorzoekbaar gemaakt kunnen worden. Tjin-Kam-Jet kijkt in zijn onderzoek niet alleen naar de technische haalbaarheid van dergelijke systemen, maar ook hoe gebruikers ze gebruiken en of willen gebruiken. De promovendus onderzoekt vandaar ook de zoekopdrachten die zijn systeem moet verwerken en kijkt naar de gebruikservaringen. Er is een enquête aan de site gekoppeld.

Een woordvoerder van de universiteit zegt dat NS enthousiast geregeerd hebben om de reisplanner maar benadrukt dat het niet de doelstelling is om het idee uit te venten. 'Het gaat vooral om mogelijkheden om databases eenvoudiger doorzoekbaar te maken.'

Database Group

Het systeem dat de onderzoeker ontwikkelde kan relatief eenvoudig geschikt gemaakt worden om ook andere databases te doorzoeken, stelt de universiteit. Het gaat bijvoorbeeld om reisplanners, bookingsites of webwinkels.

Tjin-Kam-Jet voert zijn promotieonderzoek uit bij de Database Group van het onderzoeksinstituut CTIT en de faculteit Elektrotechniek Wiskunde en Informatica. Zijn onderzoek wordt financieel mede mogelijk gemaakt door NWO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

... Goh, heel knap ja, promoveren op een intelligente parser. Het *wetenschappelijke* element blijft echter volledig onzichtbaar. Dat is er wel ...?

eh...

is deze software niet al jaren op de markt??? Deze cleansing software maakt onduidelijke invoer tot gestructureerde informatie.

Het idee is leuk, maar lang niet altijd doeltreffend.
De vraag 'vanavond vanuit nijmegen om half tien in amsterdam' is voor een menselijke lezer redelijk helder, maar het resultaat is "Vertrek 16:03 Aankomst 17:25".
Een gebruiker moet dus vooraf weten hoe zijn vraag geparsed gaat worden om een goed resultaat te krijgen. En daarmee wordt de tool niet goed inzetbaar.
Ik zou daarom (ook in het kader van het 'wetenschappelijk element' dat Jurgen van der Vlugt aanroert) graag zien dat er intelligentie uit bijvoorbeeld taalpsychologisch onderzoek is verwerkt in de parser. Daar heb ik nu nog even geen aanwijzingen voor (ik ken de bronnen van Tjin-Kam-Jet niet).
En daarmee vind ik het nu nog een aardige toepassing van techniek op één database, maar niet meer dan dat.

Er "hoeft maar één zoekveld ingevuld te worden". Mag dat dan wel een willekeurige SQL statement zijn?

Zonder gekheid, als het op gebruiksgemak aankomt wil ik liever een app met spraakinvoer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-26T16:20:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.