Mendix ziet omzet sterk groeien

Euro

De Rotterdamse softwareleverancier Mendix heeft in 2011 de omzet sterk zien groeien. Motor achter de groei is het gebruik van het agile applicatieplatform door ict-dienstverleners. Daarnaast werpt de internationalisering van het bedrijf vruchten af. ‘We hebben nu 110 man in dienst en groeien snel’, vertelt ceo Derek Roos.

Hoe groot de omzet van het bedrijf precies is, wil Roos niet zeggen. ‘Dat hebben onze investeerders liever niet, we maken concurrenten niet wijzer dan nodig.' Het enige dat hij wil zeggen is dat de licentieverkoop - de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf - in 2011 op 400 procent uitkwam ten opzichte van 2010. In dat jaar lag de omzet op ruim tien miljoen euro, liet Roos in oktober 2011 weten aan het Financieele Dagblad.

Een belangrijke ontwikkeling was onder meer de lancering van Mendix 3.0. Het platform maakt het mogelijk om zonder al te veel programmeerkennis bedrijfsprocessen te automatiseren op basis van bestaande ict-systemen. Een verdere stimulans is dat ict-dienstverleners Mendix gebruiken voor hun dienstverlening aan klanten. Onder andere Ciber, Capgemini en Centric leveren licenties door aan hun opdrachtgevers. ‘Gebruikers betalen ons op basis van een jaarcontract of meerjarige contracten', zegt Roos.

Geschenk

De groei wordt verder aangejaagd door de crisis, stelt Roos. ‘Iedereen probeert zijn ict-budget slimmer in te zetten. Op ons platform kunnen organisaties in enkele dagen nieuwe applicaties realiseren, zonder dat daar vooraf grote investeringen voor nodig zijn. De recessie is voor ons een geschenk uit de hemel.'

De softwareleverancier heeft nu vijf vestigingen op drie continenten. Buiten Rotterdam staan er kantoren in Boston, Johannesburg, Kaapstad en Londen. Sinds vorig jaar is de vestiging in Boston het hoofdkantoor, van waaruit ceo Roos het bedrijf leidt. Londen werd gekozen omdat er een grote markt is, die erg lijkt op de Amerikaanse.

In Zuid-Afrika kwam het bedrijf bij toeval terecht. ‘We konden aan de slag bij een grote bank en voor we het wisten meldden zich andere klanten. Het is een snelgroeiende, innovatieve markt. Bedrijven willen er de achterstand met het westen zo snel mogelijk wegwerken.'

Injectie

Mendix kreeg in 2011 een injectie van 9,2 miljoen euro van de investeringsmaatschappijen Prime Ventures en Henq Invest. Ook leverde het bedrijf in maart 2011 een nieuwe ledenadministratie voor de Protestantse Kerk Nederland voor circa vier miljoen euro. Mendix heeft meer dan twintigduizend gebruikers, waaronder bedrijven als TNT, Achmea, Sanoma, Bouwfonds, Menzis en Kwik-Fit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-14T16:00:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.