Sneller medicijnen door nieuwe computertechniek

Bioinformatici van het nationale onderzoeksinstituut Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hebben een computeralgoritme ontwikkeld dat snel en nauwkeurig helpt voorspellen welk effect een medicijn op het lichaam heeft. Wetenschappers kunnen hiermee sneller geschikte geneesmiddelen op het spoor komen.

In de zoektocht naar nieuwe medicijnen gebruiken wetenschappers steeds vaker computersimulaties. Simulaties kunnen van een groot aantal moleculen laten zien of deze geschikt zijn als medicijn of niet. Dit vergroot niet alleen de kans op het vinden van nieuwe of betere medicijnen, maar voorkomt ook dure laboratoriumexperimenten met moleculen die niet geschikt blijken.

Tijdrovend handwerk

Om het beste molecuul te vinden moet elk van de miljoenen kandidaten apart gesimuleerd worden. Deze computersimulaties kosten momenteel erg veel tijd. Medicijnen zijn meestal grote moleculen die uit heel veel atomen bestaan. Om de simulaties efficiënt te kunnen uitvoeren, splitsen scheikundigen elk molecuul in stukjes op basis van chemische eigenschappen. Dit is tijdrovend handwerk dat per molecuul enkele dagen kost.

De onderzoekers van het CWI zijn er nu in geslaagd om de chemische intuïtie die scheikundigen gebruiken om het molecuul op te splitsen in een algoritme te vatten. Het algoritme gebruikt geavanceerde wiskundige methoden om het molecuul binnen een fractie van een seconde op te splitsen in groepen met de juiste chemische eigenschappen. Deze tijdwinst vergroot de bruikbaarheid van computersimulaties voor medicijnonderzoek enorm.

Het CWI werkt in het onderzoek samen met scheikundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vanuit de farmaceutische industrie is al veel interesse voor de nieuwe technieken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-23T10:15:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.