FIFA en KNVB voeren doellijntechnologie in

De internationale voetbalbond Fifa is overstag en voert definitief doellijnbewakingstechnologie in. Er liep al een testtraject met twee systemen: Goalref en Hawk-Eye. Beide systemen worden door de Fifa tijdens het aanstaande WK voor clubteams in Japan in december 2012 gebruikt. Later volgt waarschijnlijk de keuze voor één systeem. Ook de Nederlandse voetbalbond KNVB wil het elektronisch hulpmiddel gaan toepassen.

De Fifa onderzocht de mogelijkheden voor doellijntechnologie naar aanleiding van de aanzwellende kritiek dat er regelmatig in wedstrijden doelpunten onterecht worden afgekeurd, omdat de bal niet over de lijn zou zijn gegaan. Op het afgelopen EK gebeurde dit bijvoorbeeld ook weer: Oekraïne werd in de wedstrijd tegen Engeland geen doelpunt toegekend terwijl de bal de lijn was gepasseerd. Op een vergadering van 5 juli jongstleden is besloten om de technologische hulpmiddelen definitief te gaan gebruiken.

Twee systemen

Het Duitse Fraunhofer Institut für Integrierte Schaltungen (ISS) en zijn Deense partner Select hebben het Goalref-systeem ontwikkeld. Dit systeem bestaat uit een zwak magnetisch veld rondom een doel en een speciaal geprepareerde voetbal met radiocommunicatietechnologie. Zodra de bal de doellijn is gepasseerd verandert het magnetisch veld en krijgt de scheidsrechter via versleutelde radiosignalen in zijn oortelefoontje te horen dat het een doelpunt is.

Het andere systeem Hawk-Eye is al in gebruik in de sportwereld en vooral van bekend van cricket, hockey en tennis. Dit computerbewakingssysteem gebruikt optische herkenning met behulp van zes camera's rond het doel. Het werd in 2001 ontwikkeld door Paul Hawkins van Roke Manor Research Limited, een dochteronderneming van Siemens. De technologie werd later ondergebracht in een eigen onderneming, Hawk-Eye Innovations, dat een joint venture met de televisieproductiemaatschappij Sunset + Vine aanging. In maart 2011 kocht Sony Corporation het bedrijf.

Knvb

De Nederlandse voetbalbond Knvb is blij met de beslissing van de Fifa. Op korte termijn nodigt de bond de ontwikkelaars van Hawk-Eye en GoalRef uit voor een uitgebreide toelichting en presentatie van beide systemen in het bijzijn van een vertegenwoordiging van de clubs. Vervolgens werkt de Knvb de mogelijke opties nader uit. De doellijntechnologie zal echter niet met ingang van het nieuwe seizoen 2012/'13 worden ingevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-06T14:56:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.