NGN: Software Cito-examens veel stabieler

In tegenstelling tot afgelopen jaar zijn de digitale examens op middelbare scholen afgelopen weken veel soepeler verlopen. Dit concludeert de beroepsvereniging voor ict-professionals Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN). De leden, die voor een belangrijk deel in het onderwijs werken, merkten duidelijk dat de software die het Cito gebruikt voor de afname van de examens nu veel stabieler is en dat de communicatie beter is. Dit komt mede door adviezen van de beroepsvereniging.

Vorig jaar nog zorgde ExamenTester, de software waar de examens mee worden afgenomen, voor de nodige problemen. De handmatige installatie van het product bleek in de praktijk vaak niet te werken en voor fouten te zorgen. Zo traden er tijdens examens bij het laden van Flash-toepassingen crashes en time-out foutmeldingen op, wat voor enorme onrust zorgde. Over deze problemen werd bovendien niet goed gecommuniceerd door het Cito. Destijds kaartte de NGN zijn bevindingen aan bij de examenmaker.

MSI-installer

Om de scholen te ondersteunen, ontwikkelde NGN-lid Roel van Bueren een MSI-installer die het installatieproces van ExamenTester automatiseert. Omdat het een automatische installatie is, treden er minder fouten op. It-beheerders van scholen konden de MSI-installer gratis van de website van de NGN downloaden. Ondersteuning vindt plaats binnen de community van it’ers in het onderwijs bij NGN.

Het Cito heeft dit jaar aanpassingen in de software doorgevoerd die effectief blijken te zijn. Netwerkbeheerder Rob de Groot van de NGN is over het algemeen tevreden over hoe de examens verliepen. ‘Ik vind het wel jammer dat we bij het echte examen tegen dingen aanliepen, die bij het proefexamen vlekkeloos gingen. Met name examens waar tekst ingevoerd moest worden, zoals de talen, liepen vaker vast dan andere examens. De proefexamens sluiten dus nog niet goed aan bij de echte examens.’

Facet van CvE

Het College voor Examens (CvE) ontwikkelt op dit moment in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een nieuw systeem voor digitale examens, genaamd Facet. De eerste versie hiervan wordt dit jaar getest op een zeer beperkt aantal scholen. Het CvE heeft ook leden van de NGN uitgenodigd om het nieuwe systeem te testen en te beoordelen. De nieuwe software is platformonafhankelijk en maakt aanzienlijk minder gebruik van Flash.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is een prachtstuk pro IT en hoe IT word aangewend en ingezet. Dat je soms, ondanks gedegen testen en pilots toch tegen zaken aan kunt lopen heeft meer te maken dat het niet altijd even duidelijk is wat er op die of gene pc eerder werd geinstalleerd.

Uiteraard kunnen zaken zoals hickups in het netwerk ook bij gebruik roet in het eten gooien. Niettemin een mooi artikel.

@NumoQuest, dankjewel. Als je meer over de achtergond wil weten, dan hoor ik dat graag.

Goed nieuws dat Cito-examens stabieler zijn geworden, maar ik heb de indruk dat hier toch van bijzaken weer hoofdzaken gemaakt worden. In het verleden hadden deze toetsen tenslotte een veel lagere status, ze waren meer indicatief dan bepalend. Nu ze echter belangrijk zijn geworden moet er niet alleen aandacht besteed worden aan de stabiliteit maar ook de beveiliging.

Waar vroeger alleen aan het einde van de basisschool een toets gemaakt werd zijn deze meetmomenten nu al een constante vanaf de kleutertijd, uitkomsten bepalen namelijk niet alleen de toekomst van het kind maar ook die van de school. En dus wordt er inderdaad druk geoefend om het resultaat zo goed mogelijk te beïnvloeden, hebben we straks ook de 'testkings' voor de Cito-toetsen.

Sorry hoor, maar als ik voor veel geld software bestel dan verwacht is dat deze goed en betrouwbaar werkt.
Een discussie over stabiliteit hiervan is dan ook nooit aan de orde!

Nu begrijp ik heus wel dat er altijd kleine onvoorzienigen zijn te verwachten. Deze hoor je in een aantal live tests te onderkennen en op te lossen. Daar heb je nou testers voor!

Het feit dat een in elkaar geflanst stukje software zo maar werd ingezet om van niets wetende kandidaten een examen af te nemen in de wetenschap dat deze examens voor de betreffende mensen hun toekomst bepalen geeft alleen maar aan dat de automatisering wordt gedomineerd door prutsers!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-14T11:32:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.