Hogeschool Leiden kiest Linux van Pearson

Open source

Hogeschool Leiden is de eerste hogeschool in Nederland die externe certificering voor Linux bij studieboekenuitgever Pearson als onderdeel van het reguliere examenprogramma heeft opgenomen. Op 16 september 2013 start de eerste groep informaticastudenten met een zelfstudiemodule die onder andere leidt tot het LPIC level 1-certificaat.

‘Linux is voor onze studenten een keuzevak in de hoofdfase van onze informaticaopleiding’, zegt Thomas Boose, moduleleider van deze Linux-module. ‘We bevelen Linux met name aan voor studenten die kiezen voor de specialisatie Forensisch ICT. Studenten die zich specialiseren in Software Engineering, Mediatechnologie of Business IT mogen natuurlijk ook kiezen voor Linux.’

Vraag naar Linux-professionals

Tijdens de kick-off van de module Linux 1 zullen Emiel Brok, mede-oprichter en voorzitter van LPI Nederland en de hogeschool Leiden een samenwerkingsovereenkomst ondertekenen. Voor de hogeschool is het belangrijk dat studenten ervaring opdoen met internationaal erkende ict-vakexamens bij instanties als Pearson. Emiel Brok: ‘Dankzij initiatieven als dit van Hogeschool Leiden kan het succes van Linux en open source ook in Nederland doorzetten. Werkgevers zitten te springen om goed opgeleide en gecertificeerde Linux-professionals. Deze moeten ook vanuit het hbo komen.’

Veel topcomputers draaien op Linux. Professionals die goed overweg kunnen met dit besturingssysteem zijn schaars. Er bestaat dan ook een groot tekort aan Linux-professionals op de arbeidsmarkt. Dit gat zal de komende jaren alleen maar groter worden. Studenten die nu kiezen voor Linux zullen zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt. Met een LPI-certificaat bewijzen ze dat ze kennis hebben die toepasbaar is voor alle Linux-distriubuties. Het LPI-certificaat is niet gelieerd aan of afhankelijk van één bedrijf. LPI is voor en door de Linux-professionals ontwikkeld en wereldwijd erkend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wim Sonneveld zei ooit 'Het zal mijn benieuwen'

Het is volgens mij nu vrij normaal dat IT opleidingen ook Linux in het curriculum hebben hoor. En de eenvoudige reden is dat het het meest gebruikte OS wereldwijd is. Van koelkast tot super-computer.
Of LPIC certificatie nuttig is valt over te discussiëren. Maar zo te zien is het lang niet zo propaganda achtig als bijvoorbeeld een Microsoft waarbij gechargeerd gezegd een foto inclusief lichtend aura van de CEO op de voorkant prijkt.

Beetje shell command syntax leren op een HBO opleiding.. LPI1 test geen enkel inzicht. Andere LPI levels trouwens ook niet. Weet ik want ik heb zelf LPI3. Beetje multiple gok en dan staat het mooi op cv. Op de informaticaopleiding leerden we echte vakken als ontwerpen, compilerbouw, abstracte network protocollen, programmeeren in C. Niet gek dat Nederland voorbij gestreefd wordt als kennisland.

Tarieven Linux beheerders staan overigens flink onder druk, worden elk jaar lager.

@mauwerd Ik ken het curriculum van de Hogeschool Leiden niet maar ik neem aan dat alle vakken die jij noemt tot het standaard curriculum van die Hogeschool horen, dat kan niet anders voor een serieuze informatica opleiding. En ja beheerders en programmeurs zijn de laagst (maar nog alleszins redelijk denk ik...) betaalden in de IT hierarchie maar dat sluit volgens mij aan bij een algemene trend. Uitvoerend personeel staat lager op de ladder. Als je wilt verdienen, kan je beter een beetje managen, aansturen, coachen, begeleiden. Werkelijk die poepbroek verschonen verdient een stuk minder.

Louis wat je zegt is voor een deel waar en ook de oorzaak waarom zo'n beetje alle IT projecten in dit land op een fiasco uitdraaien.
In een ander artikel las ik dat php tegenwoordig verheven is tot een 'industrie standaard', i rest my case.

Verder ben ik het (goh what else is new) eens met Mauwerd, ik heb niet eens de moeite genomen om te kijken naar LPI. een zoveelste onzinnige certificatie om het HRkneuzen gemakkelijker te maken. Als ik iets moet studeren dan wil ik daar zelf ook beter van worden.

Het is in ieder geval een goed begin, ik denk dat dergelijke allianties met commerciele aanbieders een verbetering zijn voor het onderwijs. Een beetje slimme student pakt het verder wel op.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-09T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.