HvA, UvA en VU vormen niet ‘TU Amsterdam’

TU Delft, Wageningen UR en MIT winnen competitie

I amsterdam

De gemeente Amsterdam kiest voor zijn nieuw op te richten technologisch kennisinstituut voor het voorstel van het consortium met TU Delft, Wageningen UR en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hierdoor valt de inzending van Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU), Hogeschool van Amsterdam (HvA), Columbia University en IBM af, overigens net als drie andere inzendingen. De komende weken starten de verkennende gesprekken tussen de gemeente en de betrokken partijen over de realisatie van het instituut.

De ‘ontwerpwedstrijd’ is door de gemeente Amsterdam uitgeschreven om een nieuw instituut voor toegepaste technologie te realiseren en de economische structuur en de leefbaarheid van de stad en de regio te versterken. In de ranking van de jury eindigt het voorstel van de TU Delft en Wageningen UR op de eerste plaats, gevolgd door het voorstel van The Amsterdam Institute of Health and Technology en Amsterdam City Technology. De nummer drie was van UvA, VU en HvA. Deze onderwijsinstellingen participeerden ook indirect in de nummer twee en in een derde inzending, genaamd The Center for Urban Tech Acceleration.

TU Delft, Wageningen UR en MIT hadden The Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) ingezonden. Dit is een plan voor een topinstituut op het gebied van toegepaste stedelijke technologie en ontwerp. Wereldwijd trekken steeds meer mensen naar de stad, in 2030 zal naar verwachting zo’n 70 procent van de wereldbevolking in de metropolen leven. Dat stelt de maatschappij voor grote uitdagingen, waaronder op het gebied van verkeersstromen, voedsel, afval, energie en gezondheid. AMS wil vanuit een multidisciplinaire aanpak onderzoek doen naar deze vraagstukken, oplossingen ontwikkelen en implementeren.

Amsterdam perfecte proeftuin

De gemeente Amsterdam wil een technologisch kennisinstituut oprichten. Daarvoor werd in april een competitie uitgeschreven waar dertien internationale consortia aan hebben meegedaan. In juni werden vijf consortia geselecteerd om een uitgewerkt voorstel voor te leggen aan een onafhankelijke commissie. ‘De TU Delft en zijn partners hebben enorm veel kennis over leefbaarheid en duurzaamheid van metropolen’, zegt collegevoorzitter van de TU Delft Dirk Jan van den Berg. ‘Amsterdam is een prachtige stad, veelzijdig en vooruitstrevend, en daarmee de perfecte proeftuin.

Centraal in het voorstel staat Amsterdam als ‘living lab’; de stad als experimenteerruimte. Door gegevens te verzamelen over de stromen van de stad, zoals verkeer, energie, voedsel, mensen, afval en klimaat, kunnen passende innovatieve oplossingen ontworpen worden en in de stad worden toegepast en geëvalueerd. ‘Daar kunnen we bij wijze van spreken morgen al mee beginnen’, meent Van den Berg. ‘Amsterdam wordt een proeftuin voor nieuwe concepten die wereldwijd de leefbaarheid en duurzaamheid van metropolen kunnen vergroten.’

Onderzoek en onderwijs

Een innovatieve, ondernemende Masteropleiding op het gebied van Metropolitan Solutions vormt het hart van het AMS-onderwijs, nauw verbonden aan het onderzoek. Deze wordt in Amsterdam ‘on campus’ aangeboden en in de toekomst ook online met wereldwijd bereik. ‘Het koppelen van wetenschappelijke opleidingen uit Delft, Wageningen en het MIT levert enorm veel gebundelde kennis op’, aldus Van den Berg.

Het consortium voor het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions is een netwerk van partners met wereldwijd bereik. TU Delft, Wageningen UR en MIT vormen het academische hart van het initiatief. Ze werken samen met partners Accenture, Alliander, Cisco, IBM, KPN, Shell en Waternet, Amsterdam Smart City, ESA, TNO, Waag Society en de stad Boston. Van den Berg: ‘Er spelen enorm veel aspecten bij het realiseren van een leefbare, duurzame stad. Daarom creëren we een open platform waarbij partijen die een goede bijdrage kunnen leveren kunnen aansluiten.’

Reacties UvA, HvA en VU

‘Het is natuurlijk jammer dat wij niet helemaal bovenaan zijn geëindigd, maar de tweede plaats van het Amsterdam Institute of Health and Technology (AIHT) biedt volop mogelijkheden’, zegt UvA-HvA voorzitter Louise Gunning op de door de jury bekendgemaakte volgorde bij de Amsterdam Metropolitan Solutions Design Contest. ‘En Amsterdam City Technology (ACT) is een geweldig voorstel om samenwerking te bevorderen: tussen academisch en toegepast onderwijs, tussen de stad en de universiteiten, tussen ondernemers en onderzoekers. Daar willen wij mee door.’

René Smit, voorzitter VU: ‘Dat de jury Amsterdam City Technology niet bovenaan heeft gezet, neemt niet weg dat wij echt geloven in de manier waarop wij als nieuw instituut van de grote kennisinstellingen samen en met de stad zouden kunnen optrekken. Het leunt sterk op de gegroeide samenwerking tussen de Amsterdamse universiteiten op het gebied van bèta-onderzoek en -onderwijs. We gaan ondanks dat het voorstel niet als eerste in de ranking is geëindigd, toch door met de ontwikkeling van de plannen. We nemen daarbij de opmerkingen die de jury heeft gemaakt, uiteraard ter harte.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-16T11:25:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.