Geen problemen bij start Russoft in Den Haag

Russische ontwikkelaars beschikbaar vanuit Nederland

Matchmaking tijdens het Russoft-openingsevenement in het WTC Den Haag (fotograaf: Rob Hendriksen)

Russoft heeft een kantoor in het IGLU-business center op het Louis Couperusplein in Den Haag geopend. Het is het eerste filiaal buiten Rusland van deze brancheorganisatie voor Russische en Wit-Russische it- en software-ontwikkelaars. Naar aanleiding van de opening werd een paneldiscussie in het WTC Den Haag gevoerd. De huidige spanningen tussen Nederland en Rusland kwamen ter sprake maar een sta-in-de-weg vormen ze nog niet voor het ict-handelsverkeer, aldus mede-organisator WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA).

Russoft (Russian Software Developers Association) vertegenwoordigt een netwerk van zo'n zeventig softwareontwikkelbedrijven uit Rusland en Wit-Rusland. Door het hoge opleidingsniveau in wis- en natuurkunde beschikken deze landen over hoogwaardige kennis en innovatief vermogen op het gebied van informatietechnologie.

De opening van het Haagse kantoor van Russoft was afgelopen juni vastgelegd in een partnerovereenkomst met de Association of Russian Innovative Regions (AIRR), de gemeente Den Haag en de WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA). Doel ervan is het vergemakkelijken van het uitwisselen van kennis tussen Russische en Wit-Russische softwarebedrijven en het opkomende it-cluster in de Haagse regio.

Kennis

De opening van het Haagse kantoor van Russoft stond centraal tijdens het tweede Dutch-Russian ICT Business Event in het World Trade Center (WTC) The Hague. Bij de lancering van Russoft was een delegatie van overheidsfunctionarissen en ict-bedrijven uit Rusland aanwezig. Nederlandse ict-ondernemers kregen de kans om gesprekken met de Russen te voeren.

Daarnaast vond een paneldiscussie plaats waarbij werd geconcludeerd dat het tekort aan arbeidskrachten binnen de ict-sector in Nederland kansen schept voor Russische ondernemers. Ook vormen ict-bedrijven uit Oost-Europa en Rusland interessante samenwerkingspartijen voor Nederlandse ict-ondernemers, vooral vanwege het hoge kennisniveau.

Begrip

Het Business Event is een initiatief van de WFIA, een bureau dat internationale ondernemingen ondersteunt met hun activiteiten in de regio WestHolland, en is georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering en de gemeente Den Haag. WFIA-woordvoerder Laurens Kok vertelt dat tijdens de paneldiscussie ook de recent ontstane spanningen tussen Nederland en Rusland, ondanks het Nederland-Ruslandjaar 2013, ter sprake kwamen:

'Het zou vreemd zijn geweest als die niet zouden zijn besproken. De Russische ondernemers spraken daarbij de hoop uit dat er snel een einde aan komt. Dit soort spanningen zijn altijd slecht voor de business, was hun constatering. Al stelden zij ook dat de problemen niets met het zakendoen over ict te maken hebben. Het zou anders hebben gelegen als het om olie- en gaszaken was gegaan. Daar spelen de Nederlandse en Russische overheden wel een rol bij.'

Dit soort politieke problemen wil je natuurlijk het liefst vermijden in het internationaal zakendoen, benadrukt Kok. 'Maar je moet altijd voorkomen dat je dit soort conflicten puur door een westerse bril bekijkt. Enig begrip is wel op zijn plaats. We hebben plannen om ook de banden met China aan te halen en dan kun je ook voor verrassingen komen te staan.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-18T23:59:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.