Twitter koopt ruim 900 patenten van IBM

Twitter

Twitter heeft in december voor een onbekend bedrag meer dan negenhonderd patenten overgenomen van IBM. Beide bedrijven hebben daarnaast een overeenkomst getekend voor het over-en-weer gebruik van bepaalde patenten. Dat maakt IBM bekend.

Twitter kiest met de patentaanschaf eieren voor haar geld, omdat IBM eind vorig jaar aan het bedrijf liet weten dat ze mogelijk inbreuk maakte op drie patenten van Big Blue. Het ging daarbij om octrooien voor het efficiënt ophalen van uniforme resource locators, voor het presenteren van advertenties in een interactieve service en voor het programmatisch ontdekken van wederzijdse contacten. Of deze drie ook in de aanschaf van de negenhonderd aangekochte patenten zitten, is niet bekend.

Tekort aan intellectueel eigendom

Met de aankoop en de gebruiksovereenkomst kan Twitter bogen op een uitgebreidere bescherming van zijn intellectuele eigendom, en biedt het de mogelijkheid tot innovatie, laat Ben Lee, juridisch directeur bij het microblog, weten. Ook niet onbelangrijk is dat Twitter met de overeenkomst de kans op mogelijke toekomstige patentaanklachten verkleint. Bij de beursgang in november 2012 beschikte het bedrijf zelf over slechts negen patenten en 95 lopende aanvragen, ruim minder dan andere grote technologie-organisaties. Het tekort aan eigen intellectueel eigendom maakt het bedrijf kwetsbaar voor rechtszaken en verkleint de mogelijkheid om aanklachten te pareren met eigen patenten.

Lucratieve inkomstenbron

Voor IBM betekent de verkoop en gebruiksovereenkomst dat ook Twitter aan het lijstje bedrijven kan worden toegevoegd dat gebruikmaakt van IBM-patenten. Deze licenties genereren jaarlijks zo’n beetje een miljard dollar aan inkomen voor IBM, bijna 1 procent van zijn verkoopomzet vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-03T11:49:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.