Greetz verruilt Oracle voor open source-database

Handen schudden

Cadeau- en kaartenleverancier Greetz heeft zijn database-omgeving van Oracle vervangen door open source-database MariaDB. Dat meldt dienstverlener SkySQL, dat de klantgegevens heeft overgezet naar de nieuwe database. Het systeem werkt samen met bedrijfssystemen op basis van Linux en Hibernate.

De open source-database vervangt de bestaande Oracle Real Application Cluster (RAC). Als onderdeel van de migratie naar de nieuwe database zijn ook de business intelligence-omgeving en de disaster recovery-omgeving overgezet naar MariaDB.

Volgens de dienstverlener sluit de nieuwe ict-inrichting beter aan bij de online bedrijfsactiviteiten van Greetz en wordt flink op licentiekosten bespaard. Operationeel directeur Giulio Gaioni van Greetz: 'Onze oude database-omgeving voldeed niet meer. We hebben verschillende benchmarks uitgevoerd en daarbij kwam deze open source-oplossing als snelste en meest betrouwbare uit de bus.'

SkySQL zet zijn product MariaDB in de markt als een belangrijke vervanger voor legacy-systemen op basis van MySQL. De leverancier heeft ongeveer vierhonderd klanten in dertig landen. Op de klantenlijst staan onder meer Canal+, Clubmed, Deutsche Telekom, Virgin Mobile en Western Digital.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"MariaDB zet zijn product SkySQL in de markt"

Volgens mij moet dat net andersom..

En MariaDB is overigens hetzelfde als MySQL, maar dan gekaapt en gekloond door de oorspronkelijke oprichter van MySQL..

Zijn de verschillen tussen MySQL en MariaDB niet extreem klein? Per slot baseert het op de zelfde codebase van Monty/Oracle.
Voor webapplicaties moet je bij een overgang nauwelijks iets veranderen.

Overigens MariaDB is geen product van SkySQL zoals hier foutief aangegeven staat, het is namelijk "free and open source software".

MariaDB en MySQL zijn inderdaad nauw aan elkaar verwant; MariaDB is immers een 'drop-in replacement'. Er zijn echter wel een aantal belangrijke verschillen, met name in de toekomstige richting van het product.

De toekomst van MySQL onder de vlag van Oracle is onduidelijk. Inmiddels werkt een groot gedeelte van de oorspronkelijke developers van MySQL inmiddels voor de MariaDB foundation/SkySQL en loopt MariaDB enkele manjaren vooruit op MySQL qua nieuwe functionaliteiten en bugfixes. Monty heeft tijdens een seminar aangegeven dat een groot gedeelte van de development uren van MariaDB in het herschrijven van de code van MySQL is gaan zitten, omdat bugfixes niet juist of niet netjes waren opgelost door nieuwe developers met minder ervaring en minder kennis van het product.

MariaDB is inderdaad geen eigendom van SkySQL, maar van de MariaDB foundation. Deze stichting is speciaal opgericht, volgens Monty, om een herhaling van de overname door een commerciële partij zoals Oracle te voorkomen.

Toen ik het artikel las vroeg ik me af waarom een "dropin replacement" als nieuws gebracht wordt.
Maar ik doe graag mee aan wat extra reklame voor MariaDB, die verdienen het. Ik was eerst skeptisch toen het starte, maar na een tijdje zie je weer beweging in de ontwikkeling. Dus duimen hoog voor MariaDB.

MariaDB is idd een verbeterde geforkte versie van MySQL. Oracle heeft MySQL alleen opgekocht voor de klanten want het product zelf laten ze toch wel wat versloffen.

En voor de kenners is het ook geen geheim dat je via Hibernate navenant elke mogelijke relationele database kan gebruiken. Een heel mooi voorbeeld van hoe je met een open standaard geen last hebt van vendor lockins.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-26T14:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.