Oracle introduceert Java 8

Oracle

Ict-leverancier Oracle introduceert Java 8. Het gaat om de officiële rerelease van Java Platform Standard Edition 8 (Java SE 8), Java Platform Micro Edition 8 (Java ME 8) en de uitgave van de Java embedded-producten van Oracle. Volgens de leverancier gaat het om 'de belangrijkste Java-release ooit'.

Java 8 wordt dinsdag 25 maart wordt om 18.00 uur Nederlandse tijd gepresenteerd via een webcast. Oracle deelt dan ook een dertigtal video's met technische details over de nieuwe release. Op de agenda staat de onthulling van de Java SE 8-platformspecificatie JDK 8. Die release omvat volgens de leverancier de grootste update van het Java-programmeringsmodel sinds de introductie van het platform in 1996. JDK 8 is ontwikkeld in samenwerking met de OpenJDK-community.

Java SE 8 moet volgens Oracle leiden tot betere productiviteit van developers en betere applicatieprestaties door minder boilerplate-code, betere verzamelingen en annotaties, eenvoudige parallelle programmeringsmodellen en efficiënter gebruik van moderne, multicore-processors. Als belangrijkste features worden genoemd: Project Lambda (JSR 335), de Nashorn JavaScript Engine, een nieuwe api voor datum en tijd (JSR 310), een reeks Compact Profiles en de verwijdering van de ‘permanente generatie’ van de HotSpot Java Virtual Machine (JVM). Oracle Java SE Embedded 8 is beschikbaar voor verschillende serverconfiguraties, zoals Linux op ARM, x86 en PPC, en is volgens de leverancier geoptimaliseerd voor populaire community-boards als de Raspberry Pi en voor commerciële Systems-on-Chip (SoC), zoals de Freescale i.MX 6 Series.

Internet of Things

Oracle zet met Java duidelijk in op een ontwikkelplatform voor slimme apparaten en een basis voor ontwikkelaars van nieuwe diensten rondom het 'internet of things'. 'Java is de wereldwijde standaard voor het ontwikkelen en leveren van applicaties - vanaf kleine devices tot uit de cloud. Het samenvoegen van Java SE 8 en Java ME 8 is bedoeld om een consistente ontwikkelingsomgeving te bieden die de productiviteit van developers en prestaties van applicaties verbetert. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om het platform op maat te maken voor de implementatie van uiteenlopende toepassingen', aldus Nandini Ramani, vice president development Java Platform, bij Oracle.

Java ME 8 omvat volgens Oracle een groot aantal geüpdatete en nieuwe features, waaronder: afstemming van Java-taal en api met Java SE 8, support voor moderne webprotocollen, een uitgebreid applicatiemodel, geavanceerde beveiligingsfeatures en standaard api’s voor energiebeheer en interactie met een uiteenlopende reeks standaard randapparaten.

Volgens Oracle zijn er wereldwijd 9negenmiljoen Java-ontwikkelaars en worden er meer dan drie miljard apparaten bestuurd door Java-technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-25T15:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.