CWI berekent straks oogst per vierkante meter

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) neemt deel aan een Europees onderzoek naar precisielandbouw. Het gaat om het onderzoeksproject Linked Open Earth Observation Data for Precision Farming (LEO). Daarin bundelen onderzoekers van het CWI en de universiteit van Athene hun krachten. Samen met partners uit de ict en landbouw ontwikkelen ze een applicatie voor precisielandbouw. Daarbij worden bijvoorbeeld gps-gegevens gekoppeld aan data over bodemkwaliteit en het afstemmen van bemesting.

CWI: 'Bij precisielandbouw, een geavanceerde vorm van landbouw met gebruik van gps, satellietwaarnemingen en met computers uitgeruste tractoren, wordt het landbouwproces zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk uitgevoerd. Dit vindt plaats door gegevens uit aardobservaties af te leiden en slim te combineren met andere geospatiale bronnen zoals kadastrale gegevens, gegevens over de kwaliteit van de grond, vegetatie en beschermde gebieden.'

Op basis van de applicatie ontstaat informatie die de landbouwer helpt bij het maken van afwegingen tussen maximale opbrengst, gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen en bescherming van het milieu.

CWI-woordvoerder Karin Blankers: 'Uitdaging van het onderzoeksproject is het samenbrengen van verschillende informatiebronnen tot een hoogwaardig advies. Samen met high tech bedrijven Space Applications Services, Vista en industriële partner PC-Agrar, worden softwaretools ontwikkeld die het gebruik van aardobservatiegegevens en de koppeling met ruimtelijke data ondersteunen. Een sterk complicerende factor hierin zijn de verschillende typen en formaten van data; van satellietbeelden tot relationele tabellen.

Nasa en ESA

Als grote voordeel noemt Blankers dat aardobservatiedata steeds vaker door organisaties als ESA en Nasa beschikbaar wordt gesteld voor publiek.

Onderzoekers van het CWI gaan in het onderzoeksproject de verschillende databronnen combineren, omzetten in rdf-formaat (resource description frameworken) publiceren als Linked Open Data. Voor het omzetten van de data naar een semantische datastandaard als rdf wordt gebruik gemaakt van de door CWI ontwikkelde database technologie MonetDB. Daarnaast ontwikkelen de bedrijven een precisielandbouw-applicatie waarin data wordt verwerkt tot hoogwaardig landbouwadvies. Als onderdeel van het project worden workshops met gebruikers georganiseerd om hun behoeftes en eisen in kaart te brengen.

Het project LEO past binnen het streven van Europese en Amerikaanse overheden om steeds meer data publiek toegankelijk te maken, te koppelen en te (her)gebruiken. De rdf-standaard is ontwikkeld om open data te beschrijven en modelleren en hergebruik te ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een erg goed initiatief, landbouw wordt steeds meer 'connected'. In de VS wordt met behulp van GPS op grote schaal al veel geautomatiseerd geoogst, maar dit gaat een stap verder. Additioneel zouden ook sensoren toegevoegd kunnen worden die informatie over de bevochtiging, temperatuur, bemesting e.d.De toepassingen zijn groot: voedingsmiddelen kunnen dan bijvoorbeeld ook beoordeeld worden op milieuvriendelijkheid van produceren.

Misschien moet het CWI eens met Syngenta gaan praten. Zij doen dit al. De applicatie is er al ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-01T10:52:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.