TNO test beeldherkenning in Apenheul

Gorilla-eiland proeftuin voor objectherkenning video-beelden

TNO test een systeem voor de interpretatie van videobeelden in de Apenheul. Het gaat om een systeem met elf camera's die via een glasvezelnetwerk verbonden zijn. De beelden worden op zes servers real-time geanalyseerd. Software zoekt naar de dieren en hun bewegingen en brengt hun verplaatsingen in kaart. TNO verwacht de kennis die het opdoet met beeldherkenning ook te gebruiken voor toepassingen in bijvoorbeeld de beveiligingsbranche, veehouderij, media en zorg.

Apenheul presenteert het systeem voor geautomatiseerde beeldherkenning binnenkort aan de pers. In het dierenpark wordt het systeem in eerste instantie ingezet voor bezoekers. Beelden van de apen worden gestreamd naar videoschermen. Zo kunnen bezoekers de dieren ook zien als ze zich bijvoorbeeld schuilhouden achter struiken of op plaatsen op het een hectare grote eiland die vanaf de eigen positie niet te zien zijn.

Ook kunnen medewerkers en wetenschappelijk onderzoekers het gedrag van de apen analyseren op basis van video-analyse. Op termijn worden de beelden gekoppeld aan Youtube zodat ze ook op afstand beschikbaar zijn. TNO heeft het project 'Gorilla's in de cloud' gedoopt. Projectleider Ad van Heijningen van TNO legt uit: 'Het betrouwbaar detecteren van de dieren op basis van beeldherkenning is geen eenvoudige klus. De dieren verschuilen zich achter struiken.Met name het programmeren van de juiste algoritmes kostte de nodige tijd. De software moet kunnen onderscheiden of een object dat door het beeld beweegt een dier is of bijvoorbeeld een schaduw van een boom of struik. Ook zaken als wisselende achtergronden, contrast en weersinvloeden spelen een rol. Het systeem haalt de gorilla’s uit de detecties en volgt ze.'

Zorg en defensie

Het systeem kan op termijn ook ingezet worden op andere gebieden. Bijvoorbeeld in de zorg waar het bijvoorbeeld voor een thuiszorgorganisatie kan detecteren als een patiënt valt. TNO ontwikkelde voor Defensie een analysetool die beelden analyseert op de beweging van een persoon die iets begraaft of overhandigt. Dat kan worden ingezet voor surveillance op bermbomterroristen. TNO heeft toepassingen voor beeldherkenning ook in gebruik bij systemen voor de analyse van sporters en werkt aan analyse van real-time en archiefbeelden. Dat is bijvoorbeeld interessant voor mediabedrijven.

Volgens TNO hebben zich voor het systeem dat in de Apenheul staat meerdere geïnteresseerden gemeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-15T09:31:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.