Tekort app-ontwikkelaars remt omzet bedrijven

Sport

85 procent van de bedrijven heeft een achterstand als het gaat om de ontwikkeling van mobiele applicaties. Slechts 6 procent van de grote bedrijven heeft voldoende ontwikkelaars. Door de relatief lange ontwikkel- en implementatietijd leidt de achterstand in toenemende mate tot omzetderving voor bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van OutSystems onder 228 cio’s en ict-managers naar hun strategie en uitdagingen rondom mobiele applicaties.

De onderzoekers: 'Eén van de oorzaken voor de achterstand, is dat de bedrijven te weinig ontwikkelcapaciteit hebben. 63 procent van de respondenten geeft aan dat tussen de 11 en 25 procent van alle voltijdsbanen (fte’s) van het ontwikkelteam onvervuld is.'
Meer dan een kwart (29 procent) heeft 26 tot 50 procent openstaande vacatures voor ontwikkelaars. Slechts 6 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze over genoeg resources voor mobiele-applicatieontwikkeling beschikken. De onderzoekers: 'Het is duidelijk dat de uitdagingen voor bedrijven alleen maar groter worden, wanneer het aantal projecten voor de ontwikkeling van mobiele applicaties blijft groeien. Zij zullen derhalve manieren moeten vinden om snel en efficiënt enterprise mobiele- en webapplicaties op te leveren.'
Volgens de onderzoekers heeft de helft van de bedrijven tien tot twintig applicaties op het verlanglijstje staan. De belangrijkste reden dat bedrijven mobiele app-initiatieven starten, zijn vooral het genereren van nieuwe omzetstromen (64 procent) of het verbeteren van de mobiele gebruikservaring van bestaande applicaties (58 procent). Door de achterstand die it-afdelingen van enterprise-organisaties hebben in de ontwikkeling van mobiele applicaties kunnen ze echter niet optimaal in deze behoeftes van de business voorzien.

Uitdagingen

De twee grootste uitdagingen rondom de ontwikkeling van mobiele applicaties zijn budget (53 procent) en tijd (50 procent). Andere zaken waar bedrijven tegenaan lopen zijn te weinig beschikbare kennis om mobiele applicaties te ontwikkelen (36 procent), onrealistische verwachtingen bij de business en gebruikers (58 procent), niet genoeg ontwikkelaars met de juiste vaardigheden (19 procent) en een ontwikkelomgeving die niet geschikt is voor de ontwikkeling van mobiele applicaties (17 procent). Slecht 4 procent van de ondervraagden geeft aan geen enkele uitdaging te hebben bij het ontwikkelen van mobiele applicaties.
Volgens de onderzoekers groeit de vraag naar mibiele apps hard. In de laatste twaalf maanden heeft 95 procent van de bedrijven één of meerdere mobiele applicaties ontwikkeld. 44 procent van de bedrijven ontwikkelde tussen de zes en tien mobiele applicaties. De drie meest genoemde redenen voor het ontwikkelen van nieuwe mobiele applicaties zijn het genereren van nieuwe omzetstromen (64 procent), het verbeteren van de mobiele gebruikservaring van bestaande applicaties (58 procent) en het verbeteren van de dienstverlening naar klanten (52 procent).

Java

Als een bedrijf openstaande vacatures heeft voor mobieleapplicatieontwikkelaars, gaat het vooral om Java (31 procent), JavaScript (19 procent) en .NET (17 procent).
Als het gaat om de technologie van mobiele applicaties, laten de resultaten een diffuus beeld zien. 33 procent geeft aan dat hun voorkeur uit gaat naar hybride, 29 procent gaat voor native en 22 procent kiest voor html5/responsive design. 16 procent stelt dat dit per project verschilt.
Onafhankelijk onderzoeksbureau Opinion Matters ondervroeg tussen augustus en september 228 cio’s en it-managers in de Verenigde Staten (117 respondenten) en Engeland (111 respondenten).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zoeken en vinden van nieuwe ontwikkelcapaciteit zal nooit makkelijk worden. Sommige bronnen zeggen zelfs dat er wel 60% minder afgestudeerde zijn in de IT. Zoals James Lyne vertelt in zijn uitstekende betoog op TED (http://www.ted.com/talks/james_lyne_everyday_cybercrime_and_what_you_can_do_about_it)

Het lijkt er daarom op dat de oplossing moet worden gezocht in het makkelijker maken van het maken van applicaties. Zodanig dat "IT savvy people" zelf applicaties kunnen maken. Net zoals ooit computers beschikbaar werden gemaakt voor thuisgebruik.

Voor geinteresseerden: een uitgebreide reactie staat ook op onze website, zie http://triggre.com/resources/blog/it-savvy-people-make-applications

@Mark,

ik begrijp jouw initiatief (entrepeneurship well done), echter met ruim 37000 CV's beschikbare IT capaciteit in Nederland denk ik dat de app(licatie) mobiel, hybride, responsive of what ever. Sneller gemaakt kan worden door die mensen die hierin hun expertise reeds verdiend hebben...

We kennen allemaal de goedbedoelde in elkaar geknutselde en helaas ook "beruchte" Excel en Acces databases in het bedrijfsleven waar blijkbaar waardevollere informatie uitgehaald kan worden dan uit de ERP (bedrijfsbesturingssysteem financieel en logistiek)

Jou idee is niet nieuw natuurlijk, getuige allerlei initiatieven.
Laatst nog het "Sienna" initiatief van Microsoft aan de tand gevoeld, en zoals je al opmerkt "tech savvy" oftewel een beetje ICT onderlegd moet men toch wel zijn om zelf iets betrouwbaars bij elkaar te "programmeren" (Logisch nadenken over welk probleem je wil oplossen komt altijd eerst!)

En wees nou eerlijk ICT dat interesseert toch werkelijk niemand een r..t? Kijk naar hoe we er mee omgaan bij de overheid , zo leg je geen basis voor jonge mensen die Informatie technologie als studierichting moeten kiezen. Wat een imago schade hebben de grote "IT huizen" hiermee aangericht...

@Ron

Je bent van harte welkom om op onze demodagen op 20, 26 en 27 november langs te komen. Dan kan je Triggre zelf aan de tand voelen. Als je langs wilt komen. Neem dan even contact op met ons kantoor.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-30T10:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.