ASML verwacht forse groei door EUV-machine

Chipmachineleverancier ASML verwacht in 2020 een omzet te behalen van rond de tien miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling van de huidige omzet. De groei moet mede komen uit de groei van de verkoop van euv-machines. Euv staat voor extreem ultraviolet licht en wordt gebruikt om complexe schakelpatronen op chips te etsen. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is de eerste chipleverancier die de chipmachine in productie neemt.

De nieuwe technologie moet de momenteel gebruikte immersielithografie gaan verangen als het aan ASML ligt. TSMC heeft een order geplaatst van twee machines uit de NXE:3350B-serie. Volgens de chipmachinemaker betekent dat een doorbraak in de inzet van de euv-technologie bij chipmakers. Ook Samsung en Intel testten de euv-machine, maar TSMC, dat ruim  5 procent van de aandelen van ASML in handen heeft en ruim 275 miljoen dollar in de ontwikkeling van euv stak, neemt de nieuwe machine in productie, meldt ASML.

Volgens de chipmachinefabrikant staat de chiptechnologie op basis van euv-lithografietechniek op doorbreken nu steeds meer bedrijven euv-apparaten bestellen. Euv maakt nog kleinere structuren op een chip mogelijk waardoor de transistordichtheid nog verder is te verhogen. De technologie is niet alleen voor processors toepasbaar maar ook voor dram- en nand-chips.

'ASML werkt al bijna tien jaar aan een technologie om de volgende generatie chips te maken die nog weer kleiner zijn. De nieuwste machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) om lijntjes op een chip te schrijven. Door de korte golflengte van dit licht (13,5 nanometer) kan de afstand tussen de lijntjes tot een minimum worden beperkt. De huidige generatie chipmachines gebruiken ultraviolet licht met een golflengte van 193 nanometer', schrijft zakensite Z24 in een analyse.

Wet van Moore

De chipmachinefabrikant uit Veldhoven verwacht dat dankzij de euv-techniek de wet van Moore de komende tien jaar zal blijven gelden. Moore stelde dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakelingen elke twee jaar grofweg verdubbelt.

Eind 2020 moet de omzet van ASML uitkomen op 10 miljard dollar, een verdubbeling van de omzet in 2013 (5,2 miljard) . De prijs per aandeel moet dan verdrievoudigd zijn, schrijft het bedrijf in een handelsbericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ASML

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-24T14:22:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.