Wereldwijde actie programmeerles op scholen

Van 8 tot 14 december 2014 vindt het evenement 'The hour of code' plaats. Dat is een wereldwijd georganiseerde actie om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met programmeren. Het is een initiatief van ruim honderd bedrijven en organisaties waaronder partijen als Google en Microsoft. Volgens de organisatoren gaat het om het grootste leerevenement in de geschiedenis. Ook in Nederland staan activiteiten op de agenda.

De plannen zijn ambitieus. De bedoeling is dat wereldwijd honderd miljoen kinderen in de actieweek een uur besteden aan het leren van programmeren. Op de website van de organisatie worden lespaketten aangeboden.

Hadi Partovi, oprichter en directeur van Code.org: 'Het Uur Code is ontworpen om code te ontrafelen en te laten zien dat informatica geen rocket-science is. Iedereen kan de grondbeginselen leren. Vorig jaar deden vijftien miljoen leerlingen mee. Nu richten we ons op honderd miljoen leerlingen over de hele wereld om te laten zien dat de vraag naar relevant 21ste-eeuws informaticaonderwijs alle landsgrenzen overschrijdt en geen beperkingen kent.'

Het doel van het evenement is om leerlingen wegwijs te maken in de digitale wereld. Veel leraren hebben weinig ervaring met informatica en weten niet waar ze moeten beginnen. De organisatie: 'Onderzoek toont ook aan dat kinderen programmeerconcepten snappen nog voor ze kunnen lezen en schrijven. Hun hersenen staan op jonge leeftijd open voor programmeertalen, net zoals met vreemde talen.'

Om te benadrukken dat kennis van programmeren belangrijk is, wordt onder meer de achterstand van Westerse landen ten opzichte van het onderwijs in China genoemd. De organisatie schrijft: 'In China krijgen alle leerlingen informatica, om te slagen voor hun middelbare schooldiploma. In de westerse wereld wordt er op 90 procent van de scholen niet eens les in gegeven. Het wordt tijd dat we aansluiten bij de 21ste eeuw. We weten dat wat onze leerlingen ook gaan doen wanneer ze groot worden, of ze nu medicijnen, het bedrijfsleven, de politiek of de kunst in gaan, als ze weten hoe ze op technologie kunnen bouwen. Dat geeft ze de zelfverzekerdheid en know-how om te slagen.

Weinig animo

In Nederland zou nog weinig animo zijn voor het evenement. Online-documentdienstverlener SignRequest maakte een ranglijst gebaseerd op het aantal georganiseerde evenementen in verhouding tot het inwoneraantal. Met 77 evenementen komt Nederland op de 58ste plaats uit. Docenten, scholen en andere organisaties kunnen zich echter nog steeds aanmelden, dus het gaat om een tussenscore.

Michaël Krens van SignRequest reageert: 'Staatssecretaris Dekker van onderwijs, cultuur en wetenschap stelt de vraag wat kinderen nu moeten leren om klaar te zijn voor de toekomst. Voor internetondernemers is deze vraag helder. Kinderen horen vroeg in contact te komen met programmeren. Steve Jobs vond twintig jaar geleden al dat iedereen het zou moeten leren.'

Krens geeft al programmeerles op een school in Hilversum en neemt daar ook deel aan 'The hour of code'. 'De kansen voor programmeurs op de arbeidsmarkt zijn erg goed. Terwijl de rest van de wereld in een crisis verkeerde hadden ict’ers mogelijkheden te over. In Amerika is de verwachting dat er in 2020 een tekort is van een miljoen programmeurs. Bovendien kun je tegenwoordig als programmeur met enkel een laptop en een goed idee een bedrijf starten.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Leuk idee. En te zien dat je instructies kunt typen waarna de computer (hopelijk) doet wat de bedoeling was is zeer verhelderend.
Maar ik dacht dat coderen slechts een onderdeel is van software ontwikkeling. Of wordt met coderen 'software ontwikkelen' bedoeld?

Een heel vooruitstrevende stap, als je dergelijke steeds weer eens leest eens in de zoveel tijd. Ik ben daar hardstikke voor. Maar wat mis ik nou toch telkens?

Oh ja, de uitleg aan kinderen en gebruikers hoe het nou toch zit met de wetmatigheden van IT en hoe dat werkt. Daarna het 'trucje'. Maar als zo vaak, zal dat weer eens net niet gaan gebeuren. Zonde, als je er toch aan begint.

Een mentaliteit van : Ze hebben een Ipad ondekt en denken dat ze daar de wereld mee in hun broek zak hebben zoals statsecretaris Dekker (vind ik hem meer een marketing man(Snelle jelle). Leuk idee en goed dat mensen enthousiast zijn maar vergeet niet echt programmeren heb je als ondersteuning Natuur en Wiskunde met een Universitaire achtergrond voor nodig om het goed te doen. Omdat meer helder te krijgen wat het vak inhoud zou ik toch wat verder kijken dan de neus van staatsecretaris Dekker lang is en eerst eens uitzoeken waar je over praat voor je het woord programmeren in je mond neemt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-05T11:42:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.