Exin en HP ontwikkelen OpenStack-diploma

Ict-opleidingsinstituut Exin en ict-leverancier HP werken samen aan een certificeringsprogramma voor het open source besturingsprogramma Openstack. De bedrijven slaan de handen ineen bij de certificering van ict-professionals die gebruik maken van Openstack, dat voornamelijk gebruikt wordt voor de ondersteuning van infrastructuurdiensten (infrastructure as a service). Volgens de overeenkomst zal Exin de examens en certificeringsprogramma's ontwikkelen en aanbieden. HP levert het cursusmateriaal en de experts om de examens te helpen ontwikkelen.

Volgens beide bedrijven is er in de markt steeds meer behoefte aan certificeringen voor Openstack. 'Door de voortdurende groei van cloud computing realiseren organisaties zich dat het niet alleen een technologische verandering is. Cloud computing beïnvloedt alle lagen van de organisatie, met name de ict-professionals. Dit roept nieuwe vragen op over de veranderende rol en positie van ict-afdelingen en professionals.'

Openstack is een open source cloud besturingssysteem (os), dat de rekenkracht, opslag en netwerkcapaciteit van een ict-infrastructuur of datacenter controleert. Door middel van een dashboard hebben beheerders controle. Gebruikers hebben via een webinterface toegang tot de ict-infrastructuur.

Examens

Exin: 'Het programma dat nu wordt ontwikkeld is het eerste certificeringsprogramma voor Openstack dat door een onafhankelijk exameninstituut wordt aangeboden. Het programma zal ons cloud computing-examenaanbod aanvullen en versterken.'

Omdat HP nu al Openstack-trainingen aanbiedt, kan certificering op basis van de training op korte termijn worden gerealiseerd. De examens die door de samenwerking worden opgezet, worden begin 2015 verwacht. Volgens Exin staat accreditatie ook open voor andere trainingspartners. 'Zij kunnen kiezen om hun eigen materiaal te ontwikkelen of het materiaal van een geaccrediteerde trainingsprovider, zoals HP, te gebruiken.'

In de komende weken zullen Exin en HP starten met de ontwikkeling van het Foundation-examen in Openstack-software in het Engels. Daarnaast wordt een roadmap gemaakt, waarin de ontwikkeling van hogere examenniveaus en de vertaling naar diverse talen worden opgenomen.

OpenStack

Openstack is in 2010 ontwikkeld in een samenwerking tussen ruimtevaartorganisatie Nasa en hostingbedrijf Rackspace. Inmiddels hebben verschillende grote leveranciers koppelingen mogelijk gemaakt tussen hun apparatuur en software en het open source besturingssysteem. Dat zijn onder meer Cisco, Dell, EMC, HP, IBM, Intel, Netapp en Oracle.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn ook Openstack certificeringen van Red Hat. Maar dat zullen dus de niet onafhankelijke certificeringen zijn waar het in het artikel overgaat. En dat niet onafhankelijk is ook wel waar, zit aan het Red Hat certificaat wel eens te denken maar dan krijg je en passant nog wel even een verbouwde linux variant (systemd!) kado. Lijkt wel onvermijdelijk deze nieuwe Linux variant die door de strot gedouwd wordt. Wel leuk onderwerp, de Openstack.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-23T15:35:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.