Uitvinders CD en NFC maken kans op EPO-prijs

Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot en met 4 juni

Op 11 juni reikt het Europees Octrooibureau (EPO) voor de tiende keer de 'European Inventor Awards' uit. In totaal zijn in vijf categorieën vijftien uitvinders genomineerd, waaronder drie Nederlanders. Onder de genomineerden bevinden zich de Nederlander Kees Schouhamer Immink (Philips), die wordt gezien als grondlegger van de CD, DVD en Blue-ray Disc, en Franz Amtmann (Oostenrijk) en Philippe Maugars (Frankrijk) die onder de hoede van chipfabrikant NXP belangrijk onderzoek naar near field communication (nfc)-technologie hebben gedaan.

De prestigieuze uitvindersprijzen zullen op 11 juni in Parijs worden uitgereikt. De categoriewinnaars worden bepaald door een internationale vakjury. Daarnaast zal één van de uitvinders naar huis gaan met de Publieksprijs. Daarop kan nog online worden gestemd tot en met 4 juni op epo.org of via de Facebook-pagina van EPO.

Op de EPO-website staat van alle vijftien finalisten een uitgebreid profiel, inclusief filmpjes waarin de uitvinders uitleg geven over hun uitvinding. Het is mogelijk op meerdere uitvinders te stemmen. Onder de stemmers wordt een prijs verloot.

Categorieën

Categorie Industrie

Voor de categorie Industrie zijn genomineerd: Jean-Christophe Giron (Frankrijk) en zijn team voor het ontwikkelen van elektronisch getint glas, Gunnar Asplund (Zweden) voor zijn hoogspanning elektriciteitsnet zonder hoogspanningskabels en het team van het Nederlandse NXP Semiconductors onder leiding van Franz Amtmann (Oostenrijk) en Philippe Maugars (Frankrijk) voor hun bijdrage aan de nfc-technologie.

Categorie MKB

In de categorie MKB zijn genomineerd: Laura van 't Veer (Nederland) en haar team voor de voorspellende borstkankertest op basis van gen-onderzoek MammaPrint, Michel Lescanne (Frankrijk) voor his Plumpy’Nut, een voedingssupplement dat ondervoeding tegengaat en John Elvesjö en Mårten Skogö (Zweden) voor hun technologie waarmee computers met de ogen kunnen worden bestuurd.

Categorie Onderzoek

Genomineerd voor de categorie Onderzoek zijn: Henk Jonkers (Nederland) met zijn bio-beton van de toekomst, Luke Alphey (Engeland) voor zijn nieuwe methode om knokkelkoorts tegen te gaan en Ludwik Leibler (Frankrijk) voor een nieuw soort polymeren, bekend als vitrimers.

Categorie Lifetime Achievement

Genomineerd voor een Lifetime Achievement Award: Kees Schouhamer Immink (Nederland), die wordt gezien als grondlegger van de CD, DVD en Blue-ray Disc, Ivars Kalvins (Letland) voor zijn bekende medicatie voor hartpatiënten Mildronate en Andreas Manz (Zwitserland), pionier als het gaat om onderzoek naar microfluidics and en het brein achter lab-on-a-chip technologie.

Categorie Niet-Europese landen

Genomineerd in de categorie Niet-Europese landen zijn Ian Frazer (Australie) en Jian Zhou † (China) voor het eerste vaccin tegen baarmoederhalskanker, Sumio Iijima, Akira Koshio and Masako Yudasaka (Japan) voor hun koolstof nanobuisjes, en Elizabeth Holmes (USA)  voor haar vereenvoudigde systeem om bloed te testen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-28T10:06:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.