Schouhamer Immink grijpt naast EOB-prijs

'Nobel-prijzen' voor innovatie voor de tiende keer uitgereikt

CD DVD Blue ray

Kees Schouhamer Immink, grondlegger van de cd, dvd en Blue-ray.

De European Inventor Award 2015, categorie Lifetime Achievement, is niet naar Kees Schouhamer Immink gegaan. De Nederlander wordt beschouwd als grondlegger van de cd, dvd en Blue-ray disc. In dit veld is hij betrokken geweest zo'n duizend patenten. De oeuvreprijs van het Europese Octrooibureau (EOB) is gegaan naar de Zwitserse wetenschapper Andreas Manz, een pionier als het gaat om onderzoek naar microfluidics and en het brein achter lab-on-a-chip technologie.

'Ach, jammer, ik vond zelf dat ik hem natuurlijk had moeten winnen', zegt Schouhamer Immink met een knipoog in een korte reactie na de uitreiking in Parijs. De hoogleraar wordt regelmatig gelauwerd om zijn pioniersonderzoek op het gebied van cd, dvd en Blue-ray disc. 'Maar', zegt hij, 'het tijdperk van de discs is natuurlijk aan z'n einde.' Hij doet nog wel dingen met discs, op academisch gebied met studenten, maar hij heeft zijn aandacht verlegd naar de solid state discs. 'Ik heb er ook eentje aan mijn computer hangen. Men zegt wel eens dat een ssd minder betrouwbaar is dan een hard disc, maar daar komt al snel verandering in.'  

Vandaag werden in Parijs voor de tiende keer de European Inventor Awards uitgereikt. Met deze prestigieuze uitvindersprijzen worden uitvinders geëerd die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technologische vooruitgang en economische groei. Een internationale jury selecteerde uit meer dan 470 inzendingen vijftien finalisten in vijf categorieën.

Winnaars

Naast Andreas Manz in de categorie Lifetime achievement wonnen Franz Amtmann (Oostenrijk)/ Philippe Maugars (Frankrijk) van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors voor hun nearfield communications-verdiensten in the Industrie-categorie.

Verder kreeg Laura van 't Veer (Nederland) een prijs in de categorie mkb voor de voorspellende borstkankertest op basis van gen-onderzoek Mammaprint, Ludwik Leibler (Frankrijk) in de categorie onderzoek voor een nieuw soort polymeren, bekend als vitrimers, en het Japanse trio Sumio Iijima, Akira Koshio en Masako Yudasaka in de categorie Non-Europese landen voor hun grensverleggende prestaties met koolstof nanobuisjes.

De publieksprijs ging naar Ian Frazer (Australië) en Jian Zhou † (China) voor het eerste vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Nobel-prijzen

Benoît Battistelli, president van EPO (European Patent Office - EOB), constateerde na tien jaar prijsuitreikingen dat de instelling van European Inventor Awards is aangeslagen. Hij heeft de ambitie om de prijzen te laten uitgroeien tot de 'Nobel-prijzen voor innovatie'. 'De prijzen zijn overigens niet gereserveerd voor grote bedrijven; ook bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf kunnen meedoen, ook om te laten zien dat je met patenten succes kunt boeken.' Hij wees in dit verband op de Nederlandse Laura van 't Veer met haar gen-onderzoek Mammaprint.

Elżbieta Bieńkowska, de EU-commissaris voor de interne markt, industrie, ondernemerschap en mkb, benadrukte tijdens de prijsuitreiking het belang van innovatie voor de Europa. 'Het is een van de pilaren voor onze groei en banen'. Volgens Bieńkowska wordt er momenteel binnen de Europese Unie vaart gemaakt met het beter ondersteunen van innovatieve plannen door onder meer een sterkere EU-brede regelgeving voor IP en het sneller kunnen afhandelen van patentaanvragen. 'Na veertig jaar praten ligt er sinds afgelopen maand eindelijk een voorstel voor een 'unitary patent' voor alle lidstaten', vertelde ze in het voormalige Beurs-gebouw in Parijs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-11T13:28:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.