15 procent R&D-uitgaven komt uit ICT-sector

R&D

De Nederlandse ict-branche doet fors mee als het gaat om investeren in research en development (r&d). Eén op de zes bedrijven die aan r&d doen heeft een ict-achtergrond. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van al het bij r&d betrokken personeel in bedrijven staat 20 procent op de loonlijst van een ict-onderneming.

‘De CBS-cijfers bevestigen het beeld van de ict-sector als bron van innovatie en drijvende kracht binnen de Nederlandse economie’, zegt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT. De r&d-bestedingen van ict-bedrijven wegen met name binnen de dienstensector zwaar. Bijna een derde van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling komt uit de ict-dienstensector. Eén op de vier bedrijven binnen de dienstensector die aan onderzoek en ontwikkeling doet, is een ict-bedrijf.

Digitale economie

Het CBS benadrukt dat onderzoek en ontwikkeling belangrijk zijn voor een open economie, waarin kennis bepalend is voor de concurrentiepositie. Het marktvoordeel dat voortkomt uit innovatie is een belangrijke stimulans voor economische groei. ‘Het is fantastisch om te zien dat de ict-sector zo veel investeert in innovatie’, zegt De Bruin. ‘Nederland kan dé digitale economie van Europa worden. Daarvoor is het wel van belang dat niet alleen de ontwikkeling, maar ook de toepassing van innovatieve ict wordt gestimuleerd.’

Minister Kamp maakte recent bekend  te willen onderzoeken hoe wetgeving die innovatie belemmert kan worden aangepast. Nederland ICT juicht dit initiatief toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-21T09:57:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.