Nederland krijgt gratis testlab voor apps

In Utrecht wordt het eerste Fiware Lab van Nederland ontwikkeld. In die testomgeving kunnen ontwikkelaars gratis gebruikmaken van datacenterfaciliteiten en beschikbare standaardbouwstenen voor apps. Bovendien worden ze in contact gebracht met mogelijke opdrachtgevers.

'Fi' staat voor 'future internet'. Het is een initiatief van voormalig Europees commissaris Neelie Kroes. Het biedt een kant-en-klare infrastructuur én een bibliotheek van standaardcomponenten voor het bouwen van apps en internettoepassingen.

Een consortium van bedrijven, waaronder Civity, Deloitte, Elba Rec Onetrail en Xcellent, hebben met steun van de Economic Board Utrecht (EBU) en de provincie Utrecht het initiatief genomen om het Fiware Lab NL te openen. Daarmee treedt Nederland in de voetsporen van landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Door ontwikkelaars en partijen uit bijvoorbeeld de zorg, lokale overheden en de agrarische sector bij elkaar te brengen, moet een proeftuin ontstaan voor nieuwe apps.

Opening

De opening van Fiware Lab NL vindt plaats op 24 september 2015 tijdens IT Innovation Day in in De Nieuwe Stad (voormalig Prodentfabriek) in Amersfoort. Mogelijk krijgt het initiatief op termijn een vaste vestigingsplek.

In de aanloopfase zijn al de eerste internettoepassingen ontstaan die voortkomen uit het lab. Dat zijn een koppeling van data van sensoren in het wegdek aan de planning van een strooidienst en een app voor inbraakpreventie van de gemeente Amersfoort.

In de komende maanden vinden drie gratis bijeenkomsten plaats om developers en gemeenten kennis te laten maken met de mogelijkheden van Fiware in de praktijk. Die sessies hebben ieder een ander thema.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is een ander vergelijkbaar initiatief dat door de EU is gefinancierd:
www.mobicloudproject.eu

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-18T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.