TNO-contract moet innovatie Defensie versnellen

Kennisinstituut TNO gaat Defensie helpen bij het versnellen van ict-innovaties. Het heeft een raamovereenkomst gesloten met KIXS, de ict-innovatie-afdeling van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). De samenwerking moet het gat tussen het onderzoek naar ict-toepassingen en de daadwerkelijke implementatie van ict-oplossingen verkleinen.

De afspraken in het contract zijn gericht op de activiteiten van het Joint Informatie Voorziening Commando (JIVC) van de krijgsmacht. TNO stelt dat het mogelijk wordt om veel sneller dan voorheen op uitkomsten van onderzoeksprogramma’s voort te bouwen en deze te verwerken tot direct toepasbare oplossingen. 'Aanlooptrajecten die voorheen één tot twee jaar duurden, worden tot enkele weken teruggebracht', meldt een TNO-woordvoerder aan Computable.

Defensie licht toe dat het gaat om een overeenkomst voor de afroep van onderzoeks- en ontwikkelingsopdrachten bij TNO. 'De overeenkomst is bedoeld om sneller de brug te vormen vanuit kennisopbouw naar toepasbaarheid in experimenten met een hoger technical readiness level (trl). Op basis van de kennis die hierin wordt opgebouwd zijn we beter in staat om de requirements (systeemvereisten red.) te stellen voor een daadwerkelijke invoering in de praktijk. Voorbeelden zijn experimenten met het gebruik van virtual reality in een opleidings- en trainingsomgeving', licht een woordvoerder van Defensie toe.

Agile

De overeenkomst sluit aan op de ict-strategie 'Let’s make IT happen' van Defensie. Daarin spreekt de krijgsmacht de ambitie uit om de innovatieketen van onderzoek naar daadwerkelijke ingebruikname van ict-toepassingen 'significant' te versnellen.

In die doelstelling staan korte innovatiecyclussen, Agile en samenwerkingen met bedrijven, overheden en kennisinstituten centraal. De ontwikkelingen moeten Defensie in staat stellen om sneller in te springen op ict-ontwikkelingen en innovaties. TNO speelt al langer een rol als strategisch adviseur rondom ict-innovaties binnen de Krijgsmacht. De waarde van het raamcontract is vertrouwelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-12T09:28:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.