Hackathon maakt financiën overheid transparant

In aanloop naar Prinsjesdag 2016 wordt een hackathon georganiseerd waarbij ontwikkelaars worden uitgedaagd om met behulp van apps en open data de financiën van de overheid meer transparant te maken.

De apps moeten helpen om geldstromen en prestaties van de overheid te monitoren, inwoners beter te laten participeren en overheden ter verantwoording te kunnen roepen.

De eerste editie van de Acountability Hack wordt georganiseerd door De Algemene Rekenkamer en de Ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën, Infrastructuur en Milieu. Ook het CBS en de Open State Foundation ondersteunen het evenement dat plaatsvindt op 9 september 2016.

Ruim vijftig ontwikkelaars, programmeurs, data-analisten en designers komen dan samen in het gebouw van de Algemene Rekenkamer in Den Haag om met het groeiend aantal open datasets prototypes te bouwen waarmee overheidsfinanciën en prestaties inzichtelijker worden gemaakt.

Speciaal voor de hackathon stelt het Ministerie van Financiën eenmalig een dataset met data over de begrotingsvoorbereiding, uitvoering en verantwoording beschikbaar. Minister Dijsselbloem van Financiën, één van de initiatiefnemers van de Acountability Hack, wijst op het belang van transparantie en het hergebruik van financiële overheidsdata. Hij laat weten dat het kabinet verwacht dat over vijf jaar alle financiële data als open data beschikbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In welke belevingswereld is dit een 'hack'?

Sinds wanneer wil de overheid initiatieven ontwikkelen die leiden tot verantwoording van hun eigen organisatie? Hier klopt iets niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-02T10:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.