EZ trekt extra geld uit voor WBSO

Prinsjesdag 2016

Vanaf 2017 komt er extra budget beschikbaar voor de aftrekregeling voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Het bedrag hiervoor wordt verhoogd van 1,143 miljard euro naar 1,205 miljard euro. Daarmee kunnen de ondersteuningspercentages volgend jaar gehandhaafd blijven. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) hecht namelijk groot belang aan een stabiel investerings- en vestigingsklimaat voor bedrijven die veel aan R&D doen. Hij stelt dat in zijn nieuwe begroting.

Zo'n 23.000 bedrijven maken gebruik van de WBSO. In totaal is hier een kleine vier miljard euro aan private onderzoeks- en ontwikkeluitgaven mee gemoeid. De WBSO is veruit de belangrijkste regeling om speur- en ontwikkelingswerk te stimuleren. Dit gebeurt door de loonkosten van r&d-medewerkers te verlagen. Tweederde van het budget gaat naar het mkb. Vorig jaar werd de fiscale regeling voor speur- en ontwikkelingswerk samengevoegd met de Research & Development Aftrek (RDA). De WBSO is een loonkostensubsidie terwijl de RDA fiscaal voordeel oplevert voor niet-loonkosten en investeringen in verband met r&d.

Extra aandacht heeft het kabinet voor het innovatief MKB dat wil doorgroeien. Het ondersteuningspercentage voor de eerste 3,5 ton aan r&d-kosten wordt verhoogd. Daarnaast is er nog de regeling MKB-innovatiestimulering Topsectoren (MIT). Volgend jaar heeft het kabinet bijzondere aandacht voor het bevorderen van de publiek/private samenwerking. Hiervoor is de TKI-toeslag (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) in het leven geroepen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-20T19:56:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.