Utrecht en Eindhoven testen digitale ID-verklaring

Software testing

De gemeenten Utrecht en Eindhoven gaan experimenteren met een digitale ID-verklaring. Daarmee tonen burgers via de smartphone hun identiteit aan. Voor verificatie gebruiken de gemeenten blockchain-technologie die werd ontwikkeld door TU Delft. Bij het project zijn ook de Rijksoverheid en de Dutch Blockchain Coalition betrokken.

In de twee steden kunnen testgroepen na de zomer meedoen aan het experiment. Daarvoor moeten ze bij de balie gemeentezaken een app downloaden en hun identiteit laten verifiëren. Daarna ontvangen ze op hun telefoon twee verklaringen die via de blockchain zijn gevalideerd. De eerste verklaring meldt dat de persoon in kwestie inderdaad is gevalideerd. De tweede verklaring meldt dat de persoon ouder dan 18 jaar is, indien dit van toepassing is.

TU Delft en Trustchain

TU Delft zegt al zeker tien jaar met blockchaintechnologie te werken. Sinds twee jaar is dit ondergebracht in het Delft Blockchain Lab onder wetenschappelijke leiding van Johan Pouwelse. De proef in Eindhoven en Utrecht gebruikt een speciale blockchainvariant: de Trustchain, ontwikkeld door TU Delft.

Gezichtsscan en QR

De combinatie van verklaringen kan onder meer worden gebruikt in winkels, hotels en andere locaties die om de identiteit vragen. De deelnemende burger kan zijn of haar identiteit aantonen via de app. Deze wordt geactiveerd door een gezichtsscan en resulteert in een qr-code. De persoon die de identiteit wil controleren, laat deze qr-code via zijn eigen app valideren in de blockchain. Daarbij is de privacy volgens de TU Delft gewaarborgd. De deelnemer bepaalt zelf welke gegevens worden gedeeld.

De proef duurt tot eind 2018. Na afloop worden de maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten onderzocht. Hiervoor werken TU Delft en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met paspoortproducent Idemia en advocatenkantoor CMS.

Dutch Blockchain Coalition

De Dutch Blockchain Coalition (DBC) is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen. Het is onderdeel van Dutch Digital Delta, het overkoepelende publiek-private samenwerkingsverband dat innovatie en ict-kansen forceert.

De DBC-deelnemers zijn ABN Amro, Alliander, Brightlands, CGI, CMS, CWI, ECP, Enexis, ING, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, de KvK, het ministerie van BZK, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Nederlanden, NWO, Port of Rotterdam, Pwc, Rabobank, Radboud Universiteit, TNO, Tilburg University, TU Delft, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en Ledgerleopard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-08T16:13:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.