TNO houdt vijfde editie RobotCompetitie

Zaterdag vindt in Delft de vijfde editie plaats van de TNO RobotCompetitie. De zeventien mededingers moeten daarbij geheel zelfstandig vijf missies uitvoeren.

Dit zijn: het navigeren door een doolhof, het bereiken van een ‘schatpositie’ vanaf een onbekende startpositie in een parcours met obstakels, het vinden en aanraken van de blauwe bal in een veld met ook drie rode ballen, het scoren van een doelpunt door een bal naar een specifiek punt te verplaatsen, en het zo dicht mogelijk naderen van de rand van een verhoogd traject zonder eraf te vallen.


Dit jaar doen onder meer ROGO en Piet Heyn mee. Eerstgenoemde heeft al eerder meegedaan, maar is nu grondig herzien. De robot heeft twee onafhankelijk aangedreven wielen met encoder-schijven en een zwenkwiel. ROGO ‘ziet’ via afstandssensoren en een webcam, terwijl de besturing gebeurt door Java-programma’s, draaiend in de laptop bovenop. Voor elke missie is er een aparte Java-applicatie.

Piet Heyn is ontworpen met het oog op het competitie-onderdeel ‘schatzoeken’, maar traint eerst met de missies ‘scoren’ en ‘afgrond’. De robot is voorzien van een nieuwe versnellingsbak en neemt zijn omgeving waar via ultrasone sensoren. De koersbepaling gebeurt via een navigator met een kompas en C-programma’s die draaien in 32 KB geheugen op de centrale 16 MHz Motorola-processor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T17:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.