Schiphol levert 9 api’s op in transitie naar datahub

Schiphol KLM bagage

Bagageverwerking bij een KLM-vlucht op Schiphol

Luchthaven Schiphol maakt vaart met haar digitale transformatie. Inmiddels zijn de eerste negen api’s opgeleverd. Daarmee kunnen de luchthaven en partners, zoals luchtvaartmaatschappijen, data delen. Daardoor moet de dienstverlening aan passagiers en partners en de bedrijfsvoering van de luchthaven zelf, verbeteren.

Chief digital information officer Henk Jan Gerzee vertelt in een uitgebreid interview met Computable hoe de luchthaven transformeert in een datahub. Gerzee die in februari 2018 aan boord kwam van Schiphol en instapte in het digital airport programma vertelt in het Computable-interview: ‘Schiphol gaat voor ‘3 keer beter’ met digitale airport’, uitgebreid over de digitale transitie van de luchthaven.

Hij stelt dat Schiphol zowel voor passagiers, luchtvaartmaatschappijen als partners dé voorkeursluchthaven van Europa wil zijn. Data en digitalisering spelen in die ambitie een hoofdrol. Volgens Gerzee wil de luchthaven de hubfunctie die het nu als vliegveld heeft óók realiseren als datapartij voor passagiers, luchtvaartmaatschappijen en partners.

Om te komen tot een Digitale Airport is de strategie verdeeld over drie pijlers: 'Customer experience’ (klanttevredenheid. Red.), ‘Airline & airport performance’ (de prestaties van luchtvaartmaatschappijen en het vliegveld. Red.) en ‘Smart assets en buildings’ (slim omgaan met bedrijfsmiddelen en gebouwen. Red).

Het gaat zowel om online als offline gegevens, zoals data uit systemen, apparatuur en sensoren in het asfalt, parkeerplaatsen, liften en looppaden. Maar, hoe zet Schiphol die data slim in en zorgt ze dat die data bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen? Lees hier het volledige interview met Schiphol cdo-Henk Jan Gerzee.

Opgeleverde api’s

Public Flight API
Operational Flight API
Wait Times API
Special Offer API
When to be at Schiphol API
Previum API
Wayfinding API
Beacon Registry API
Boarding pass API

Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo

Tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs in Utrecht houdt Henk Jan Gerzee een presentatie over het Digital Airport Programma van Schiphol. Dat is op 31 oktober 2018 van 12.00 tot 12.45 uur. U kunt zich gratis inschrijven voor een bezoek aan de beurs en deelname aan het seminarprogramma. Meld u nu aan voor een gratis ticket voor Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-30T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.