Corporaties willen standaard inrichting Dynamics Empire

Voorsorteren op aanstaande cloudversie van Cegeka-DSA

Een gezamenlijke toost op De Standaard.

Vijf grote woningcorporaties - Staedion, Woonbron, Eigen Haard, Mitros en Portaal - willen komen tot een eenduidige inrichting van het softwarepakket Dynamics Empire. Daarvoor werkt het vijftal, dat gezamenlijk optreedt onder de naam Swemp, samen met leverancier Cegeka-DSA en corporatie-adviesbureau HC&H Consultants in het project 'De Standaard'. Met zo'n standaard inrichting wordt de afname van de software in cloudvorm eenvoudiger, is de verwachting.

Dynamics Empire is het op Microsoft Dynamics NAV gebaseerde enterprise resource planning (erp)-systeem van Cegeka-DSA. De corporatie-automatiseerder levert dit aan zo'n vijftig corporaties. Swemp, Cegeka-DSA en HC&H Consultants hebben nu de handen ineen geslagen om te komen tot de ontwikkeling van een standaardinrichting van dit erp-systeem voor corporaties. De partijen zijn het er over eens dat standaardisatie voordelen kan opleveren zowel voor beheer als de kwaliteit van de dienstverlening en informatievoorziening.

Hoewel je zou verwachten dat een op de corporaties toegesneden softwarepakket als Dynamics Empire al een standaard inrichting heeft, blijkt dat in de praktijk anders uit te pakken, licht Marnix Ferwerda, managing partner van HC&H Consultants en programmamanager De Standaard, toe. 'Cegeka-DSA heeft natuurlijk wel een standaard 'best practise' voor Dynamics Empire maar dat leverde tot nu toe geen kant-en-klare projecten op. Elke corporatieklant wilde zijn eigen variant. Dit zie je overigens ook bij andere softwareleveranciers.'

Saas-versie

"De leverancier brengt constant nieuwe releases, fixes en servicepacks uit zonder dat de corporaties die vooraf hoeven te testen"

Wel zijn in de afgelopen jaren bij latere implementaties de afwijkingen ten opzichte van de standaard flink afgenomen door extra of aangepaste functionaliteit, aldus Ferwerda. Die lijn is doorgezet met het oog op de aanstaande cloudversie van het erp-systeem, dat Cegeka-DSA naast de lokale versie gaat aanbieden. Het toekomstbeeld van de betrokken partijen bij het project De Standaard is de leverancier constant nieuwe releases, fixes en servicepacks uitbrengt zonder dat de corporaties die vooraf hoeven te testen.

Voor het Swemp-collectief is het doel om in 2019 te komen tot een gestandaardiseerde inrichting voor Dynamics Empire, gebaseerd op het Best Practice Proces-model en de huidige standaardinrichting van Cegeka-DSA. Er is daarbij gekozen voor een iteratieve aanpak die zich richt op de standaard inrichting van Dynamics Empire en niet op het harmoniseren van processen. Op deze wijze wordt naar verwachting snel een gezamenlijke standaard gecreëerd op basis waarvan samenwerking en ontwikkeling de volgende stap is.

Navolging

De programmamanager stelt dat onder de nieuwe standaard straks 90 procent van de huidige processen zijn uit te voeren. Daarnaast blijft er ruimte voor het inregelen van lokale taken van een corporatie. 'Het gaat om de standaard inrichting, niet zozeer over hoe je bijvoorbeeld mutaties verricht. Dat kan een corporatie zelf bepalen.' 

Cegeka-DSA gaat de eenduidige inrichting voor de nieuwe software-as-a-service (SaaS)-oplossing ook beheren. Het bedrijf is inmiddels al zo'n jaar bezig met de voorbereidingen. Het project wordt met belangstelling gevolgd door andere corporatieklanten van Cegeka-DSA maar ook door de concurrentie, zegt Ferwerda. 'Als de standaard slaagt, zullen andere klanten deze ook willen omarmen, al blijft het een keuze. Bovendien kan die als voorbeeld gelden voor hoe andere leveranciers hun cloudversies gaan inrichten.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-22T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.