Consortium traint vluchteling tot softwaretester

Studenten

Een consortium van vijf Nederlandse bedrijven start een initiatief om vluchtelingen in drie dagen tijd de grondbeginselen van software testen te leren. Na het behalen van een examen kunnen de zestien deelnemers aan de slag gaan als softwaretester in de Nederlandse ict-sector. De deelnemende partijen zijn DiversIT (initiatiefnemer), Improve QS (verzorgt trainingen) en iSQI, BNTQB en ISTQB (verantwoordelijk voor de examens).

De vijf partijen hebben zestien vluchtelingen geselecteerd voor de training, die op 10 december van start gaat. De deelnemers leren in drie dagen training alles over alle stappen die gepaard gaan met het testen van software; van planning tot en met implementatie en de evaluatie van softwaretests.

Vervolgens wordt op 14 december een examen gehouden. Het gaat om de zogeheten Certified Tester Foundation Level (CTFL)-examens, die de basis leggen voor softwaretesters. Deze certificering is naar eigen zeggen internationaal erkend en dient als bewijs van deskundigheid op het gebied van softwaretesting.

Nadat ze het eerste niveau hebben behaald, krijgen deelnemers ook de mogelijkheid om verdere certificaten te behalen. Het gaat om de zogeheten ISTQB Certified Tester Foundation Level-certificering. Volgens ISTQB is deze relevant voor alle markten.

Consortium

De partij die het initiatief organiseert is DiversIT. Dat bedrijf is in 2018 opgericht door it-manager Co Meerveld en biedt opleiding en baan-matching in de Nederlandse ict-markt. Improve QS verzorgt de training van de vluchtelingen. Dat bedrijf uit Eindhoven is gespecialiseerd in diensten op het gebied van testen, requirements engineering en agile-werk.

De partijen iSQI, BNTQB en ISTQB organiseren de examens. De International Software Quality Institute (iSQI) Group verzorgt certificeringsexamens. Het beschikt over vestigingen in Potsdam (Duitsland), Gorinchem (Nederland), Londen (Verenigd Koninkrijk) en Boston (Verenigde Staten).

ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) is een non-profitorganisatie die richtlijnen definieert op het gebied van software testen, zoals onderzoeksstructuur en regelgeving, accreditatie en certificering. Tot slot vertegenwoordigt de BNTQB (Belgium and Netherlands Testing Qualifications Board) de ISTQB in België en Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-03T11:14:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.