Rood licht voor migratieproject douanesystemen

Rood stoplicht

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft het migratieproject Rehosting AGS/DTV bij de Belastingdienst na een testfase stopgezet. Dat gebeurt op advies van rijks-ict-waakhond Bureau ICT Toetsing (BIT). IBM vraagt 48 miljoen voor de uitvoering ervan; het BIT ziet echter onvoldoende rechtvaardiging voor de forse investering in de migratie naar een mainframe-omgeving.

Dit blijkt uit de antwoorden die staatssecretaris Snel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd op de vragen van de vaste Commissie van Financiën, naar aanleiding van het BIT-advies.

Het project Rehosting AanGifteSysteem (AGS)/DouaneTariefVoorziening (DTV) omvat de migratie van de door IBM ontwikkelde douane-applicaties, voor de afwikkeling van opslag, import- en exportaangiftes. Die draaien nu nog op het AIX-platform van IBM. De Belastingdienst geeft voor de toekomst de voorkeur aan X86/Linux. De komende jaren moeten toepassingen, die nu op Power/AIX draaien, worden overgezet naar X86/Linux.

Bij de douane-applicaties speelt nog mee dat het aantal aangiften naar verwachting de komende jaren fors gaat groeien, vanwege de groei van e-commerce, wijzigende wetgeving en de Brexit. Middels dit migratieproject zouden AGS en DTV worden verplaatst naar een Z Systems-mainframe van IBM dat geschikt is de toekomstige aantallen aangiftes te verwerken. De Belastingdienst verzorgt de housing en hosting van deze applicaties zelf.

Onderschatting

Het BIT adviseerde een aantal maanden geleden al om niet te beginnen aan dit project. Het miste een goede onderbouwing van de Belastingdienst. Volgens de it-waakhond is de bijdrage die deze migratie levert aan de beschikbaarheids- en schaalbaarheidsproblemen van de aangifteketen hoogstwaarschijnlijk beperkt. Het BIT verwacht dat met een aantal aanpassingen en verbeteringen de systemen beter gaan functioneren. 'Monitor daarvoor de keten goed, zodat duidelijk is waar aanpassingen nodig zijn. Pas de relevante applicaties en koppelvlakken daarop gericht aan. Het AIX-platform valt voorlopig niet om', luidt het advies van het BIT.

De waakhond stelt verder dat mocht de Belastingdienst in een later stadium over willen gaan naar Z Systems-mainframe, de leverancier meer resultaatverantwoordelijkheid moet krijgen. In het project Rehosting AGS/DTV zou IBM geen enkele verantwoordelijkheid voor het oplossen van de problemen hebben gedragen, omdat de Belastingdienst alle activiteiten zelf zou uitvoeren. Bovendien denkt het BIT dat de Belastingdienst de investering onderschat. 'De leverancier kan nu wel zeer makkelijk geld verdienen, omdat er tot op heden nauwelijks is onderhandeld over de prijs', zegt BIT.

IBM vrij spel

Tekenend hiervoor is dat het aanvankelijke aanbod van IBM 36 miljoen bedroeg in plaats van het uiteindelijke aanbod van 48 miljoen. Dat het bedrag met twaalf miljoen omhoog ging, komt volgens staatssecretaris Snel omdat het eerste aanbod was gebaseerd op het inkopen van alle benodigde capaciteit en naderhand is overgegaan op inkopen in kleine delen.

In de voorbereiding ervan heeft IBM nog 1,1 miljoen euro in een testlab mogen spenderen aan schaalbaarheids-, optimalisatie- en beschikbaarheidstesten. Daarbovenop kwamen nog eens honderd werkdagen van medewerkers van de fiscus zelf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-11T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.