Ict knelpunt bij progressief boetestelsel CJIB

Kosten en implementatietijd vertragen invoering hogere verkeersboete bij recidive

Verkeersscamera

Een hogere boete als je vaker verkeersovertredingen begaat. De uitwerking van het plan voor zo’n progressief verkeersboetestelsel laat nog even op zich wachten. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zou ervoor een nieuw ict-systeem moeten laten bouwen, maar het budget ontbreekt. Bovendien zijn er allerlei organisatorische complicaties die snelle invoering in de weg staan, schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

De minister onderzoekt de mogelijkheden van een progressief verkeersboetesysteem, waarbij recidivisten een hogere boete krijgen opgelegd voor dezelfde overtreding. Dit plan is opgenomen in het Regeerakkoord. Uit een eerste verkenning blijkt dat de invoering een lange implementatietijd en hoge kosten vergt. Er zijn hiervoor geen financiële middelen in het akkoord opgenomen.

Nieuw ict-systeem nodig

Een belangrijk knelpunt is de ict. Er blijkt bij het CJIB een nieuw ict-systeem nodig te zijn, omdat het huidige systeem geen recidive registreert, aldus de minister. Een nieuw systeem kost volgens het Openbaar Ministerie (OM) en het CJIB waarschijnlijk ‘enkele tientallen miljoenen’ euro’s en implementatie ervan duurt waarschijnlijk ‘enkele jaren’.

Ook bij de politie moeten systemen worden aangepast. De minister schat de kosten daarvan op ‘enkele honderdduizenden’ euro’s en kan geen inschatting geven van de implementatietermijn. Hij verwacht bovendien dat de jaarlijkse uitvoeringskosten bij het CJIB, het OM en de rechtbanken aanzienlijk stijgen door de complexe registratie van recidive.

Efficiëntie

De minister wil voorkomen dat door invoering van de nieuwe boeteregeling de afhandeling van boetes minder efficiënt plaatsvindt. De Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) maakt het juist mogelijk dat overtreders snel een boete krijgen opgelegd.

Verkeersovertredingen worden via de Wahv of in het strafrecht afgedaan. In het strafrecht kan bij herhaalde overtredingen wel een hogere boete of een andere straf volgen. De minister kijkt daarom ook naar mogelijkheden om bepaalde overtredingen in het strafrecht af te doen in plaats van via de Wahv.

Grapperhaus verwacht de Tweede Kamer voor de zomer van 2019 te informeren over de bevindingen van de verkenning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-14T11:22:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.