Rabobank lanceert 150 apps op Pivotal-platform

Rabobank

Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht.

Rabobank heeft in een jaar tijd ruim 150 apps in productie genomen op het microservices- en deployment-platform Pivotal Cloud Foundry. Vincent Oostindië, business-architect online-diensten van Rabobank, en Bas Lemmens, verantwoordelijk voor Pivotal in de EMEA-regio, geven een update over de samenwerking.

Op donderdag 13 december 2018, de dag waarop het gesprek over Pivotal en de Rabobank plaatsvindt, wordt in het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht het kerstfeest voorbereid. In de gangen hangt een kerstmarktsfeer. Kerstverlichting, zitjes onder dennentakken en op een podium test de bedrijfsband het geluid. Maar er valt meer te vieren. De bank ging op 1 januari 2018 live met Pivotal Cloud Foundry en heeft in een jaar tijd 150 applicaties in productie genomen op die cloud-infrastructuur voor softwareontwikkeling.

Businessarchitect Vincent Oostindië vertelt dat de bank stappen maakt naar een volledige cloudgebaseerde ontwikkelinfrastructuur. ‘Rabobank digitaliseert in hoog tempo de diensten voor klanten. Ook intern vindt een digitale transformatie plaats. De ontwikkeling van software loopt steeds vaker via microservices en een cloudgebaseerde infrastructuur.’ Hij licht toe dat binnen de bank honderd DevOps-teams met Pivotal Cloud Foundry werken. De ambitie is dat uiteindelijk zo’n 240 teams dat platform gaan gebruiken.

Vooral de snelheid waarmee software is te ontwikkelen, is voor de bank een belangrijke reden om in 2015 op zoek te gaan naar een cloudplatform. Na een proof of concept met twee partijen komt Pivotal als beste uit de bus. In 2017 wordt Pivotal Cloud Foundry (PCF) geïmplementeerd en sinds 1 januari 2018 is de bank live met het deploymentplatform voor microservices en apps dat de bank draait op een Microsoft Azure-omgeving.

Snelheid

Lemmens van Pivotal: ‘Snelheid in ontwikkeling, van functionaliteit tot ingebruikname, is ontzettend belangrijk. Dit komt omdat klanten eisen stellen aan het gebruik van apps en software. Bovendien veranderen de verwachtingen van de klant voortdurend binnen de bancaire wereld.’

Hij licht toe dat schaalbaarheid ook belangrijk is. ‘Op stressmomenten moet een bank snel kunnen ontwikkelen en opschalen. Pieken in het gebruik van mobiele betaaldiensten zijn bijvoorbeeld als in mei het vakantiegeld wordt gestort. Alle klanten willen dan even hun saldo controleren.’ Ook een ontwikkeling als koopjesdag Black Friday zorgt voor een piek in het verkeer en het aantal iteraties van apps.

Oostindië: ‘Vroeger waren we beperkt in het aantal machines. We moesten bijvoorbeeld uitvoerige loadtests uitvoeren. Met cloud-infrastructuur is dat anders. Je kunt tijdelijk de capaciteit van je servercapaciteit opschalen als dat nodig is.’

Hij legt uit dat door de overstap naar DevOps binnen de ontwikkelteams sowieso veel veranderd is. Er worden naast de lancering van complete apps vrijwel continue kleine wijzigingen doorgevoerd. ‘Vaak lijkt een app één geheel, maar bestaat het uit allerlei onderdelen (microservices) die los te deployen zijn en telkens veranderen en verbeterd worden.’

Citibank en HSBC

Volgens Lemmens is Rabobank in Nederland de enige bank die Pivotal gebruikt als ontwikkelplatform en loopt de bank daarmee voor op de rest. ‘Van de tien grootste banken ter wereld zijn er zeven klant van ons en met de andere drie zijn we in gesprek.’ Pivotal-gebruikers zijn onder meer Citibank, HSBC, RBS en JP Morgan, verzekeraar Alianz, telecomaanbieders als Vodafone, Comcast en T-Mobile en overheidsdiensten als Rijkswaterstaat en overheden in Duitsland en de VS.

Naast technische bijstand (het transformeren van legacy-apps naar cloud-native-apps) levert Pivotal ook hulp bij het onboarden (inwerken en wegwijs maken) van de Rabobank-ontwikkelaars op het nieuwe platform. Oostindië legt uit dat de invoering van het de cloud-infrastructuur voor ontwikkelaars aansluit op de digitale transformatie van de bank: ‘Rabobank wil volledig digitaal worden. Maar op dit moment worden er achter de schermen en systemen nogal wat zaken handmatig gedaan die zijn te automatiseren.’

Siebel en Pega Systems

Oostindië schetst dat parallel aan de nieuwe digitale ontwikkelomgeving er ook een aantal ict-veranderingen binnen de banken loopt dat aansluit op de digitale doelstellingen. Hij stelt dat die ontwikkelingen elkaar versterken. De bank draait bijvoorbeeld nog een on-premise crm-systeem van Siebel. De businessarchitect verwacht dat de bank op termijn over zal stappen naar een crm-systeem op basis van SaaS (Software-as-a-Service). Ook Pega Systems, een verzameling van applicaties die wordt ingezet voor marketing en case management, zal in onderdelen naar de cloud migreren.

Ook de kernsystemen van de bank blijken niet heilig. Lemmens stelt dat binnen de digitale transformatie van banken ook de kernsystemen op termijn naar een cloud-omgeving migreren. Pivotal is in gesprek met een verzekeraar die hun mainframe-applicaties wil omzetten naar cloudnative-applicaties. Hij legt uit dat nog niet elke bank zover is om zijn kernsysteem aan te pakken. ‘Voor veel banken is het mainframe nog steeds belangrijk voor betaalverwerkingen. In de uitwisseling van data tussen banken heeft dat mainframe nog een belangrijke rol.’     

Rabobank over Pivotal Cloud Foundry

Containers

Met Pivotal Cloud Foundry springt de bank ook in op de opkomst van containers. Lemmens legt uit dat softwareleveranciers hun software steeds meer in containers stoppen. Om in te spelen op die trend van packaged software kan de overstap naar een cloud-infrastructuur een goede overweging zijn, stelt hij. 

Oostindië en Lemmens zijn het erover eens dat Kubernetes inmiddels de facto de standaard is om die containers te orchesteren en beheren. Lemmens: ‘Vroeg of laat hebben bedrijven behoefte aan een platform dat die containers kan managen en orchesteren.’

Oostindië legt uit dat hij het beheer van die containeromgeving graag aan een platform overlaat. ‘Ontwikkelaars willen vooral ontwikkelen, die moet je daar niet mee belasten. Bovendien zijn ict’ers voor het creëren van verbeteringen van de bedrijfsvoering en niet voor het onderhouden van een eigen ict-systeem. Vandaar dat gekozen is voor een leverancier.’  

PSD-2

Het cloudplatform sluit volgens Oostindië ook goed aan op PSD2 (Payment Service Directive 2). Die Europese wetgeving verplicht banken om klantdata te delen. Er kunnen sneller api’s worden geleverd om bepaalde gegevens te ontsluiten uit de systemen.

Rabobank wil geen voorspellingen doen over hoe het er volgend jaar bij rond de kerst voorstaat met Pivotal Cloud Foundry. Vooruitzichten over het aantal ontwikkelaars dat dan met het platform werken en hoeveel apps de teller dan aangeeft, worden niet gedeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-17T11:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.