‘Huawei belooft openheid over netwerkapparatuur’

De Chinese aanbieder van netwerk- en telecomapparatuur Huawei gaat miljarden investeren in een nieuwe manier om software en hardware te ontwikkelen. Daarmee willen de Chinezen meer openheid bieden en tegemoetkomen aan bezwaren van westerse landen die de netwerk- en telecomapparatuur van het bedrijf uit Shenzhen niet vertrouwen.

Dat meldt de Britse krant Financial Times. Zij spraken in Londen met het hoofd van de netwerkapparatuurdivisie van Huawei, Ryan Ding. Ding deelde in dat gesprek dat de Chinezen al twee miljard dollar hebben uitgetrokken voor de transitie van de ontwikkeling van hardware en software en dat het bedrag nog kan oplopen. Volgens de krant worden de plannen voor die nieuwe ontwikkelwijze in maart 2019 intern gedeeld. Daarna worden ze volgens Ding aan externe belanghebbenden, zoals cyberveiligheidstoezichthouders, voorgelegd.

Huawei wordt door verschillende westerse landen verdacht van spionage via zijn netwerkapparatuur. Hoewel daar nooit een concreet bewijs voor is gevonden, bannen landen als de Verenigde Staten het bedrijf voor de inzet van de apparatuur bij overheidsinstellingen.

Door een sneeuwbaleffect kan de uitrol van 5G-netwerken, waar Huawei een belangrijke rol in wil spelen, in gevaar komen. Ook de Nederlandse overheid en het het Center for Cybersecurity (CCB) in België onderzoeken de rol van Chinese bedrijven, waaronder techleveranciers als Huawei. Het kabinet brengt later dit jaar een advies uit.

Huawei is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-22T11:35:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.