Axveco helpt Barentz bij kasbeheer via blockchain

Het Amsterdamse consultancybedrijf Axveco levert Barentz een zogeheten cash-managementoplossing. Deze oplossing, gebaseerd op blockchain, helpt de wereldwijde leverancier van onder meer ingrediënten voor voedingsmiddelen om boekhoudingsverschillen achteraf te voorkomen. Dit moet leiden tot een vereenvoudigingen van administratieve handelingen en kostenbesparingen.

Het van oorsprong Nederlandse Barentz, met zijn hoofdkantoor in Hoofddorp, is wereldwijd actief in zestig landen. In 2017 schakelde het de hulp van Axveco in om de mogelijkheden van blockchain-technologie te verkennen. Dat bestaat uit inhoudelijke training, gevolgd door een use case verkenning- en selectie-workshop.

Uiteindelijk is gekozen voor een zogeheten cash management coin (cmc). ‘Dit is in feite een openstaande vordering tussen de diverse dochterondernemingen, behorende bij een geleverde dienst, zoals een inkoopopdracht’, vertelt Olivier Rikken, director blockchain en smart contracts bij Axveco.

Rikken legt uit wat het voordeel van de oplossing is: ‘Door direct af te rekenen in coins en dit vast te leggen in een smart contract, kunnen er geen verschillen ontstaan in de boekhouding en voorkomt men discussie achteraf. Tevens biedt cmc direct de mogelijkheid de diverse betalingen te netten, waardoor er slechts nettobetalingen plaatsvinden.’

Een ander voordeel is dat deze smart contracts en vastgelegde transacties niet eenzijdig zijn aan te passen. ‘Hierdoor kunnen alle dochterondernemingen vertrouwen op de vastgelegde, gezamenlijke boekhouding van betalingen binnen het bedrijf, zonder noodzakelijk eenzelfde boekhoudpakket te gebruiken in iedere dochteronderneming.’

De oplossing wordt nu in een pilot gebruikt door meerdere dochterondernemingen. Enerzijds willen de partijen de toepassing op basis van de gebruikerservaringen doorontwikkelen. Anderzijds moet het product bij meerdere dochterondernemingen worden uitgerold.

Axveco hoopt de cash management coin in de toekomst ook bij andere partners aan te kunnen bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-14T11:51:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.