ABN Amro stapt met Qusoft in quantum computing

ABN Amro en het Amsterdamse onderzoeksconsortium QuSoft gaan samen de mogelijkheden én bedreigingen van quantumsoftware en quantumcomputers verkennen. De samenwerking, genaamd DisQover, moet duidelijk maken welke problemen in de financiële sector beter op te lossen zijn met quantumcomputers.

Met quantumalgoritmen kunnen bedrijven en onderzoekers een compleet nieuwe wereld van technische mogelijkheden betreden. Toekomstige quantumcomputers kunnen wellicht geschikte hulpmiddelen zijn om bijvoorbeeld data van financiële transacties te verwerken en te monitoren. De behoefte aan meer kennis over die mogelijkheden neemt toe nu nieuwe producten en toepassingen een steeds grotere hoeveelheid data genereren.

Doordat de hoeveelheid te verwerken data exponentieel toeneemt, voldoet een normale computer straks niet meer om binnen de gewenste tijd berekeningen te doen. Quantum-algoritmen kunnen dan helpen om afwijkingen in die data snel te constateren, bijvoorbeeld bij aanvallen op het transactieverkeer. Daarnaast kunnen ze helpen om nauwkeurige risico-inschattingen te maken, aldus ABN Amro en Qusoft in een gezamenlijke verklaring.

Hybride computers

Het samenwerkingsverband DisQover wil leren hoe quantum-algoritmen toepasbaar zijn te krijgen en hoe ze in dat geval zo snel mogelijk breed beschikbaar komen. Echter, een bruikbare quantumcomputer is pas in de verre toekomst beschikbaar. Om binnen DisQover nieuwe ideeën toch te testen, gebruiken de onderzoekers zogeheten hybride computers. Deze computers verenigen de verwerkingsmogelijkheden en opslagcapaciteit van huidige (super)computers met de rekenkracht van een quantumcomputer.

Een andere route die DisQover verkent, is het gebruik van quantumsimulatoren. Die moeten een indicatie geven van hoe nieuwe quantum-algoritmen kunnen voldoen aan de toekomstige quantumhardware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kortom, QuSoft is het Amsterdamse onderdeel van de QM Computing fundamentele research wereld (m.n. universiteiten) waar hele kleine QM computers zijn en simulaties (maar daar zitten fundamentele beperkingen aan). Ook Delft heeft zo'n instituut, QuTech.

Deze instituten zijn op dit moment vrij actief (en succesvol) in hun geldjacht, want er is nogal wat hype gaande over QM Computing. Verkopen ze de situatie realistisch? De persverklaring maakt niet hoopvol. Daar lijkt het alsof quantum algoritmes al bestaan, maar heel eerlijk gezegd is dat juist hét probleem van de QM computing. Die zijn er nl. zo goed als niet. https://ea.rna.nl/2019/03/13/to-be-and-not-to-be-is-that-the-answer/ bevat een correcte uitleg van QM computing en maakt duidelijk waarom het misschien zelfs helemaal niet van de grond kán komen. Ben benieuwd of ze dat bij ABN AMRO ook eerlijk verteld is.

Overigens, QM cryptografie is wel erg reëel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-12T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.