Nationaal Groeifonds steunt ook digitale projecten

Groei uitbreiding

Het Nationaal Groeifonds zoals aangekondigd in de vorige Miljoenennota, is definitief vormgegeven. Het investeringsfonds, waarin twintig miljard euro verspreid over vijf jaar wordt gestoken, richt zich behalve op fysieke infrastructuur ook op kennisontwikkeling, r&d en innovatie. Vooral op deze gebieden liggen kansen om de productiviteit te verhogen.

Voor economische groei is het nodig onderzoeks- en innovatie-ecosystemen te versterken. Kunstmatige intelligentie en robotica worden daarbij uitdrukkelijk genoemd. Onder de fysieke infrastructuur vallen ook digitale verbindingen. Binnen r&d en innovatie valt wetenschapsinfrastructuur (archieven, databestanden, computersystemen, communicatienetwerken voor de wetenschap).  

Dit blijkt uit een brief van minister Hoekstra (Financiën) en minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.  

Anders dan Invest-NL verstrekt het fonds geen generieke publieke financiering aan private bedrijven. Projectsubsidie of  -aanbesteding staat centraal. Het fonds richt zich op publieke investeringen die  bijdragen aan het verdienvermogen van Nederland. In het aandragen en bedenken van investeringsvoorstellen is een belangrijke rol toebedacht aan ondernemers, (mkb-)bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen uit het veld. Een onafhankelijke commissie zal de investeringsvoorstellen beoordelen.  

Het gaat weliswaar om grote projecten, maar ook het mkb en startups kunnen als onderdeel van een ecosysteem profiteren van investeringen uit het fonds. Projecten moeten een omvang van tenminste dertig miljoen euro hebben en additioneel zijn aan private investeringen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-08T12:21:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.