Qutech en Fujitsu pielen aan modulaire quantumcomputer

Qutech gaat met Fujitsu samenwerken op gebied van quantumcomputers. Het onderzoeksinstituut van TU Delft en TNO heeft daartoe een overeenkomst gesloten met het Japanse it-concern. Doel van de meerjarige samenwerking is het ontwikkelen van bouwstenen voor een modulaire quantumcomputer.

Quantumcomputers gebruiken andere bouwstenen dan klassieke computers. In plaats van gewone bits zetten ze qubits in. Er bestaan verschillende manieren om qubits te realiseren. Een veelbelovende ontwikkeling is het gebruik van spins in diamant. Qutech heeft daar al de nodige ervaring mee. Spin-qubits in diamant bieden verschillende voordelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld via optische kanalen aan elkaar worden gekoppeld. Door veel onafhankelijke modules met elkaar te verbinden kunnen grote quantumprocessoren worden opgebouwd.

Qutech's expertise in spin-qubits in diamant vormt een mooie aanvulling op Fujitsu's expertise in klassieke computertechnologie. Fujitsu is momenteel leidend op gebied van snel rekentuig. Met haar Fugaku-supercomputer heeft ze de Amerikaanse hegemonie doorbroken, zo blijkt uit de verschillende lijsten die de prestaties van supercomputers vergelijken.

Door samen te werken hopen beide partijen op een versnelling in de realisatie van modulaire quantumcomputers. Vorig jaar publiceerde Fujitsu nog een onderzoek waaruit blijkt dat het bedrijfsleven zit te springen om dit soort computers. Met name voor procesoptimalisatie en geneesmiddelenonderzoek kunnen de quantumcomputers niet snel genoeg arriveren.

Voorste gelid

Fujitsu-topman Hirotaka Hara noemt Qutech een leider op het gebied van qubits voor quantumcomputers. Tim Taminiau, group leader bij QuTech, denkt met steun van Fujitsu voorop te kunnen blijven bij de ontwikkeling van deze interessante technologie. Het lukt de Nederlandse wetenschappelijke instituten steeds beter allianties aan te gaan. Onlangs werd bekend dat de Universiteit Maastricht met IBM gaat optrekken. De Delftse hoogleraar Leo Kouwenhoven, een van de meest prominente quantum-experts, had zich al eerder aan Microsoft verbonden. De TU Delft is sterk op Microsoft geörienteerd, maar daar komt nu ook Fujitsu bij. 

In de Nationale Agenda Quantum Technologie werd het belang van samenwerking vorig jaar onderschreven. Nederland zit wetenschappelijk in het voorste gelid. Maar de opstellers van de agenda waarschuwden dat het niet vanzelfsprekend is dat die inspanningen ook economisch worden verzilverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-13T17:42:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.