Nokia bouwt mobiel netwerk op de maan

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft Nokia aangewezen om het eerste mobiele netwerk op de maan te bouwen. Dit 4G-systeem voor snelle datacommunicatie moet eind 2022 klaar zijn. Het gaat om een compacte oplossing die nauwelijks energie verbruikt en bestand is tegen de extreme omstandigheden in de ruimte.

Nokia gaat samenwerken met Intuitive Machines bij de integratie van dit netwerk in de maanlander en de installatie ervan op het oppervlakte van de maan. Bedoeling is dat het netwerk zichzelf gaat installeren wanneer eenmaal de maan is bereikt. Het project is nodig met het oog op de plannen om over een jaar of tien een langdurig verblijf van mensen op de maan mogelijk te maken. 

Het 4G-netwerk maakt kritieke communicatie mogelijk. Verschillende data-applicaties zullen er gebruik van maken, waaronder belangrijke instructie- en controlefuncties, besturing op afstand van voertuigen op de maan, realtime-navigatie en het streamen van hoge-resolutievideo. Zonder deze applicaties heeft het weinig zin om mensen langere tijd op de maan te laten werken. Nokia krijgt dus een cruciale rol. 

Volgens Nokia is het eigen netwerktechniek geschikt voor draadloze connectiviteit voor alle taken die de astronauten moeten uitvoeren. Gezorgd wordt voor spraak- en videocommunicatie, telemetrie en uitwisseling van biometrische data. Ook het uitrollen en de controle van de robots en sensoren brengen veel dataverkeer met zich mee. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-20T11:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.