Toch overname Uniface: door Rocket Software

Groen licht

Wat een paar jaar geleden mislukte, is nu wel in kannen en kruiken: de overname van ontwikkelplatform Uniface. Het Amsterdamse bedrijf komt in handen van Rocket Software, een aanbieder van it-managementsoftware- en ontwikkeltools voor IBM-mainframes uit Waltham (Massachusetts) met een Nederlands kantoor in Dordrecht.

Volgens Uniface maakt de overname door Rocket Software het mogelijk om meer te investeren in het eigen applicatie-ontwikkelplatform. Daarnaast versterken de lowcode-technologie van het Amsterdamse bedrijf en de ervaring in rad (rapid application development) van de Amerikaanse onderneming elkaar. Dat komt ten goede aan de gebruikers die hun zakelijke bedrijfsapplicaties in vooral legacy-omgevingen snel willen verbeteren.

Het in 1984 opgerichte Uniface claimt dat er in zo'n dertig jaar tijd met zijn platform ruim drieduizend applicaties zijn ontwikkeld in meer dan dertig landen. Met name bij klanten die een it-omgeving nodig hebben voor transactierijke omgevingen. In Nederland is de technologie ook nog terug te vinden bij veel gemeentes middels langlopende partnerschappen met Centric, Visma Raet en Pinkroccade Local Government. Met die laatste partner loopt er overigens nog een geschil over het al dan niet mogen opzeggen en aanpassen van een value added reseller (var)-overeenkomst.

In 1994 kwam het bedrijf in handen van Compuware. Die verkocht begin 2014 Uniface aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Marlin Equity Partners.

Aanjagen

Het in 1990 opgerichte Rocket Software (omzet ruim 440 miljoen euro, 1400 man) is een private onderneming, gesteund door investeerder Bain Capital. Het bedrijf is de laatste paar jaar weer op overnamepad om de stilvallende omzetgroei weer aan te jagen (de winstgevendheid is door een hoge graad van terugkerende omzet bij trouwe klanten nog wel op peil). Met Merlin Equity Partners, de eigenaar van Uniface, is Rocket Software tot een overnamedeal gekomen. Hoeveel het bedrijf betaalt voor Uniface is niet bekend gemaakt. Wel meldt kredietbeoordelaar Moody's dat Rocket Software een acquisitielening heeft gesloten voor 260 miljoen dollar om de overname van Uniface te financieren en waarschijnlijk ook nieuwe acquisities.

Uniface was sinds 2014 in handen van de Amerikaanse Marlin Equity Partners. Die wilde in 2017 al van het toen stroefdraaiende bedrijf af maar de Ondernemingskamer in Amsterdam stak een stokje voor de voorgenomen verkoop aan het Amerikaanse softwarebedrijf Idemia. De ondernemingsraad van Uniface was naar de rechtbank gestapt omdat zij vond onvoldoende te zijn geïnformeerd over het verkooptraject en een gebrekkige adviesaanvraag moest beoordelen. De Ondernemingskamer stelt de or in het gelijk.

Het jaar daarop volgde een zware reorganisatie waarbij circa de helft van de negentig werknemers werd ontslagen. In die tijd adviseerde vakbond De Unie de ondernemingsraad over een beter sociaal plan. Bestuurder Huug Brinker van de Unie zegt in een reactie nu de indruk te hebben dat Uniface de laatste tijd weer goed draait. 'Ik krijg van onze leden geen verontruste signalen meer binnen'.

  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-04T18:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.